About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

Event

Debat Centraal - Kijk van De Wijk! Hebben we een sterke leider nodig?

Rob de Wijk is een van de sprekers tijdens een debat over sterke Nederlandse leiders van de Universiteit Leiden, Campus Den Haag. 

Het ‘populisme’ gaat ons niet redden, maar is onderdeel van de crisis waar Nederland, Europa en de hele westerse wereld in beland zijn. Om te voorkomen dat we naar de ratsmodee gaan, hebben westerse landen sterke leiders nodig, die meer nadruk leggen op internationale samenwerking en minder moralistisch doen over mensenrechten.

En die keuze moeten ze ook durven uitleggen aan de bevolking, aldus Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, in zijn nieuwste boek, 5 over 12.

Meer internationale samenwerking om onze veiligheid en welvaart te beschermen, in die Kijk van De Wijk kan SP’er Arjan Vliegenthart zich wel vinden. Maar de directeur van het Wetenschappelijk Bureau van de SP en senator voor die partij is het niet eens met het tempo dat Rob de Wijk bepleit en zijn partij ziet ook geen heil in een al te vergaande overdracht van soevereiniteit aan ‘Brussel’. De Amsterdamse emeritus-hoogleraar Politieke Theorie Meindert Fennema betwijfelt of De Wijk wel een democraat is en vindt het jammer dat de SP veel minder eurokritisch is geworden. ‘Tien jaar geleden riep de SP nog dat de gulden terug moest, maar dat hoor ik nu niet meer.’

Op 21 juni zijn Rob de Wijk, Arjan Vliegenthart en Meindert Fennema te gast in Debat Centraal, de laatste aflevering van dit seizoen. Het belooft een sprankelende bijeenkomst te worden met drie door de wol geverfde debaters, die met de zaal in discussie gaan over de nieuwe rol van Nederland op het wereldtoneel.

U bent welkom op 21 juni van 12.30 uur tot 13.45 uur op de dertiende verdieping van Stichthage, zaal Lange Voorhout, het hoge gebouw aan de voorzijde van Den Haag Centraal. De gespreksleiding is als vanouds in handen van publicist en moderator Will Tinnemans. Hij werkte als freelancer voor onder andere de Volkskrant, NRC en de VPRO en is nu schrijver, eindredacteur en debatleider.


Sprekers

Rob van Wijk
Universiteit Leiden, directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies
Meindert Fennema
Amsterdamse emeritus-hoogleraar Politieke Theorie
Arjan Vliegenthart
SP-senator en directeur van het wetenschappelijk bureau van de SP

De gespreksleiding is als vanouds in handen van publicist en moderator Will Tinnemans. Hij werkte als freelancer jaren voor onder andere de Volkskrant, NRC en de VPRO en is nu schrijver, eindredacteur en debatleider.

Aanmelden

Klik hier om u aan te melden en voor meer informatie.


Debat Centraal is een nieuwe debatreeks van de Faculteit Campus Den Haag van de Universiteit Leiden.
Iedere 3e donderdag van de maand zal er een debat plaatsvinden waarbij politiek, wetenschap en beleid samenkomen. De debatten zijn toegankelijk voor studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden, Haagse politici, bestuurders en beleidsmakers, en alle andere geinteresseerden.

Details

21 June 2012

Kantoren Stichthage
13e verdieping
zaal Lange Voorhout

This event can be found in these programs:

Global Trends