Global Trends

News

News

16 August 2016

Is Amerikaanse machtspolitiek terug van weggeweest?

Vlak na het einde van de Koude Oorlog berichtte de New York Times in maart 1992 over een geheim plan dat in het Pentagon onder leiding van onderminister van Defensie Paul D. Wolfowitz werd geschreven. Het Westen had de Koude Oorlog gewonnen. Er was een nieuwe tijd aangebroken. De Verenigde Staten waren de enig overgebleven supermacht. Dit bood ongekende mogelijkheden om de wereld naar Amerikaanse inzichten te vormen.

Read more

Column

16 August 2016

EU moet kwetsbaarheid op energiegebied verminderen

'Shared Vision, Common Action: A Stronger Europe' heet de nieuwe mondiale strategie van de Europese Unie die in juni door Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor het Buitenland- en Veiligheidsbeleid, werd gepresenteerd. Een dergelijke titel klinkt wat pretentieus nu de Unie door de Brexit voor zijn leven lijkt te moeten vechten, maar de noodzaak tot Europese samenwerking is er niet minder om.

Read more

News

19 July 2016

Nieuwe HCSS studie voor de Koninklijke Luchtmacht: ‘Vleugels voor Nederland’ naar nieuwe partnerschappen voor militaire lucht- en ruimtevaart

De luchtmacht heeft behoefte aan een sterke lucht en ruimtevaartsector. Steeds meer nieuwe technologische ontwikkelingen lijken een paradigma shift te kunnen gaan veroorzaken voor zowel de industrie als de luchtmacht

Read more

Column

6 July 2016

Succes onafhankelijk Schotland hangt af van olieprijs

COLUMN Na de Brexit is de discussie over de onafhankelijkheid van Schotland weer hoog op de agenda gekomen. Schotland wil in de EU blijven en hoopt dat de Schotten na het opbreken van het Verenigd Koninkrijk kunnen toetreden tot de Europese Unie. Spanje is altijd tegen een Schots lidmaatschap geweest.

Read more

More news

1 July 2016

Chaos dreigt na Brexit

Column

10 June 2016

Gelukkig, Clinton is voorspelbaar

Column

8 June 2016

Bagdad speelt IS in de kaart

Column