About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

News - News

Bedreigingen van de nationale veiligheid

25 December 2012

Begin jaren negentig implodeerde Joegoslavië. Er vonden interventies in de Golfregio en in Somalië plaats. In het nieuwe millennium werd de wereld er niet stabieler op. Zeker, de Verenigde Staten kwamen als onbetwiste supermacht uit de Koude Oorlog. De aanslagen van 11 september 2001 en de strijd tegen het internationale terrorisme werden echter een keerpunt.

De kosten van de oorlogen in Afghanistan en Irak brachten de Verenigde Staten in een ongunstige uitgangspositie toen de financiële crisis rond 2008 in alle hevigheid uitbrak. De interventies toonden bovendien de onmacht van het westen aan om snel orde op zaken te stellen. Begin 2011 braken de Arabische opstanden uit. Europa vreesde voor ontwrichtende vluchtelingenstromen en exploderende olieprijzen, maar kon weinig doen. Een interventie in Libië, bracht regime change, maar geen stabiliteit.

Het hele artikel is te lezen in het laatst nieuwe Magazine nationale veiligheid en crisisbeheersing.

U kan het hele magazine rechts downloaden. Rob de Wijk's bijdrage bevindt zich op pagina 30 en verder.


Experts on this news

Director

Rob de Wijk

Rob de Wijk is the founder and non-executive director of HCSS. He studied Contemporary History and International Relations in Groningen, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.

View profile

Related news

News

19 December 2012

Nieuw ‘grondstoffennationalisme’ van landen moet de eigen industrie een streepje voor geven

De economische kracht van opkomende landen als Rusland, Brazilië en India wordt snel groter. Deze landen zijn al belangrijke spelers op de wereldmarkt geworden en hun opkomst zet nog door.

Read more

Column

14 December 2012

Mayakalender hield ook al geen rekening met de milieubeweging

Ruim een week voor het aflopen van de Mayakalender - die het einde van de wereld voorspelt - kondigen de samenwerkende inlichtingendiensten van de Verenigde Staten de ondergang aan van de wereld zoals we die nu kennen. Ze doen dat in hun toekomstverkenning 'Global Trends 2030'.

Read more

Column

13 December 2012

De econometrische modellen zijn dood. Leve de GeoEcoPolitieke modellen!

Op een koude winteravond geniet u van een kopje koffie terwijl u ondertussen naar het NOS achtuurjournaal kijkt. Na de nieuwsberichten komt de weerman in beeld. Hij schetst een weersvoorspelling waarbij de middagtemperatuur morgen rond de 2 graden zal liggen. De volgende dag blijkt het niet 2 graden te zijn maar -10 graden.

Read more

Downloads:

Download news PDF

This article can be found in these programs:

Security

21 October 2016

Russian Hackers Evolve to Serve the Kremlin

20 October 2016

Planetary Security Monitor

18 October 2016

Geopolitieke spanning rond Mosul

Security