About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

News - Column

De discussie over clean tech komt in een ander licht te staan (NL)

7 September 2012

GroenLinks heeft grote plannen met de vergroening van Nederland. De partij wil in 2020 voor 9 miljoen huishoudens in de Noordzee stroom opwekken. Daarvoor is 10.000 megawatt nodig. Energiebedrijven moeten van Jolande Sap verplicht worden windmolens te bouwen en Noordzeestroom af te nemen. Maar hoe realistisch is dat dat?

Momenteel wordt niet meer dan 228 megawatt in de Noordzee opgewekt. Ooit wilde het Kabinet in 2020 6.000 megawatt opwekken, maar dat is niet gelukt. De reden? We zitten op een prachtige aardgasbel en dat vertraagt de ontwikkeling van duurzame energie. Een andere reden is inconsistent overheidsbeleid en weinig politieke sturing. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland ligt dat anders. Overheid en bedrijven werken hier beter samen, en de bevolking begrijpt waarom groen goed is. Dat verklaart bijvoorbeeld waarom de Britse windindustrie op de Noordzee en de Duitse activiteiten op het gebied van zonne-energie zo succesvol zijn. Ik zie hierin op korte termijn geen verandering komen. Het politieke landschap is te versplinterd en voor veel politici en burgers is groen uit.

Het gehele artikel is na te lezen op Energiepodium.nl

Het artikel van Rob de Wijk is in zijn geheel ook na te lezen op Energiebusiness.nl

Experts on this news

Director

Rob de Wijk

Rob de Wijk is the founder and non-executive director of HCSS. He studied Contemporary History and International Relations in Groningen, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.

View profile

Related news

News

10 September 2012

3rd POLINARES Policy Brief Published on EC Website

POLINARES is an EU-funded research project exploring global challenges in the competition for natural resources and proposing new approaches to collaborative solutions.

Read more

Column

31 July 2012

“Ooit van guar gehoord?”

Ooit van guar gehoord? Tot voor kort ik ook niet. Uit deze bonensoort wordt een goedje gebrouwen dat essentieel is voor het proces van ‘fracking' om schaliegas uit de grond te halen.

Read more

Column

18 July 2012

Westen treft zichzelf met sancties tegen Iran en escalatie in Syrië (NL)

Afgelopen zondag werd het olie-embargo tegen Iran van kracht. Iran moet zo worden gedwongen zijn veronderstelde kernwapenprogramma op te geven. Of het veel uithaalt, is de vraag.

Read more

HCSS in the media

18 July 2012

Grondstoffen schaars door geopolitiek (NL)

In zijn nieuwe boek ‘5 over 12’ stelt Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden, dat Europa in de toekomst niet meer zeker is van de import van ‘kritische mineralen’.

Read more

Column

10 July 2012

Onduidelijk of Irak olieproductie kan opvoeren (NL)

Er is maar één land dat de olieproductie snel kan opvoeren: Irak. Een oliewet heeft driekwart van alle huidige en onontdekte oliereserves geprivatiseerd en opengesteld voor buitenlandse investeerders.

Read more

HCSS in the media

10 July 2012

Turks ‘disturbed’ by Israel, Cyprus natural gas ties

Will the recent discovery of substantial gas resources in the Eastern Mediterranean contribute to peace and political reconciliation?

Read more

News

10 July 2012

Natural Gas in the Eastern Mediterranean – Casus Belli or Chance for Regional Cooperation?

Rem Korteweg was a speaker at the conference “Natural Gas in the Eastern Mediterranean – Casus Belli or Chance for Regional Cooperation?” held on July 5 in Tel Aviv.

Read more