About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

News - Column

De PVV, de krijgsmacht en het gevaar Iran. (NL)

17 December 2010

In het verkiezingsprogramma van de PVV wordt de burgemeester van Zaltbommel aangehaald die zegt: ’Hebben wij een dure luchtmacht nodig voor vage oorlogen in verre landen, of bevindt de vijand zich in eigen land?’ Sinds afgelopen dinsdag is dit niet langer een retorische vraag.

Op die dag riep PVV-Kamerlid Wim Kortenoeven op tot een oorlog tegen Iran, omdat dat land op het punt staat kernwapens te produceren. „Via een aanval moeten we onze eigen vernietiging voorkomen”, vindt hij. Dat dit een dure luchtmacht vereist lijkt me logisch. Want alleen daarmee kan het Iraanse atoomprogramma worden vernietigd.

Laten we er gemakshalve van uitgaan dat Iran van zins is een kernwapenmogendheid te worden. Dat is niet irreëel. Om die reden besloot de Navo vorige maand in Lissabon om voor anderhalf miljard euro een schild tegen Iraanse atoomraketten te ontwikkelen.

Overigens moeten Iraanse leiders wel over irrationele, suïcidale neigingen beschikken om het Westen met kernwapens aan te vallen. Het Westen zal dan zodanig vergelden dat Iran in een radioactieve puinhoop verandert. Van Iraanse leiders is bekend dat ze buitengewoon hechten aan het aardse bestaan. Hier zijn ze de baas over hun volk; in de hemel is Allah de baas over hen. Dat laatste is minder aantrekkelijk.

Stel dat we dan toch moeten bombarderen. Wie gaat dat dan doen? Twee derde van de Nederlandse luchtmacht kan door de bezuinigingen niet meer worden ingezet. De PVV wil volgens het verkiezingsprogramma defensie vooral voor binnenlandse veiligheid inzetten.

Deze visie wijkt overigens af van de opvatting van de Deense PVV, de Volkspartij. Die steunde een stijging van het defensiebudget en wilde een actief buitenlands beleid, inclusief de gang naar Afghanistan om tegen de moslims ten strijde te kunnen trekken. Logisch voor een anti-moslimpartij en goed voor de Deense krijgsmacht die daarom voldoende geld krijgt.

Kortom, Nederland kan niet meedoen of de PVV moet vrijwilligers ronselen die met een bomvest een enkele reis Iran willen boeken.

Moet Israël dan bombarderen? De PVV erkent een supportersclub van Israël te zijn, die blijkens recente berichten over het gedrag van haar Kamerleden nogal wat hooligans binnen de gelederen blijkt te hebben. De PVV zal Israël dus onvoorwaardelijk steunen.

Maar Israël kan de klus niet alleen klaren. En de Europeanen zullen niet meedoen, want die zijn, in de woorden van de Amerikaanse minister van defensie Robert Gates, te pacifistisch om ten strijde te trekken.

Resten de Amerikanen. Helaas. Uit WikiLeaks blijkt dat die niet willen. Logisch, want een aanval is technisch bijna onuitvoerbaar en een mislukking maakt van Amerika de risee van de wereld. Dus vertrouwt Washington op de raketverdediging van de Navo en verder op afschrikking.

Uit WikiLeaks bleek overigens ook dat de koning van Saoedi-Arabië en wat lokale sjeiks bij de Amerikanen op bombarderen aandrongen. Wacht even, dat zijn toch moslims? Hoe valt dat dan te rijmen met Kortenoevens opvatting dat de Kamer te luchtig doet over het gevaar van de islam? Deze moslims staan toch aan zijn kant? Ik hoop dat Kortenoeven en de burgemeester van Zaltbommel het allemaal nog wél begrijpen.

Trouw

Experts on this news

Director

Rob de Wijk

Rob de Wijk is the founder and non-executive director of HCSS. He studied Contemporary History and International Relations in Groningen, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.

View profile

Related news

News

2 July 2015

Special forces als ruggengraat van de krijgsmacht?

Speciale eenheden zijn de afgelopen jaren fors belangrijker geworden. Het rapport ‘Special Operations Forces: Schaduwkrijgers in het licht van de toekomst ’ gaat onder meer in op de vraag waarom dit zo is en of die ontwikkeling zich doorzet. Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Tom Middendorp kreeg de studie vandaag overhandigd.

Read more

HCSS in the media

9 November 2011

Iran heeft alle kennis in huis om een kernbom te maken... (NL)

Rob de Wijk in het Oog op morgen

Read more

This article can be found in these programs:

Security

21 October 2016

Russian Hackers Evolve to Serve the Kremlin

20 October 2016

Planetary Security Monitor

18 October 2016

Geopolitieke spanning rond Mosul

Security