About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

News - News

De toekomstige Nederlandse Krijgsmacht

15 February 2013

Er staat veel goeds in, maar het is een „merkwaardig rapport”. Veiligheidsdeskundige Rob de Wijk mist nogal wat in het document van het Instituut Clingendael over de toekomstige Nederlandse krijgsmacht. Hij vindt het advies aan het ministerie van Defensie „te politiek”.

Het artikel met de volledige reactie is via deze link te lezen.Experts on this news

Director

Rob de Wijk

Rob de Wijk is the founder and non-executive director of HCSS. He studied Contemporary History and International Relations in Groningen, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.

View profile

Related news

News

2 July 2015

Special forces als ruggengraat van de krijgsmacht?

Speciale eenheden zijn de afgelopen jaren fors belangrijker geworden. Het rapport ‘Special Operations Forces: Schaduwkrijgers in het licht van de toekomst ’ gaat onder meer in op de vraag waarom dit zo is en of die ontwikkeling zich doorzet. Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Tom Middendorp kreeg de studie vandaag overhandigd.

Read more

HCSS in the media

27 March 2013

'AIVD verliest jihadisten uit het oog'

De AIVD dreigt Nederlandse jihadisten die terugkeren uit Syrië uit het oog te verliezen. Dat zegt defensiespecialist Rob de Wijk. Door de bezuinigingen is er straks niet genoeg personeel om de polderjihadisten goed in de gaten te houden.

Read more

News

8 March 2013

Directeur Rob de Wijk van The Hague Security Delta mikt op innovatie

Met de doelstelling om de huidige 1,5 miljard euro aan omzet binnen twaalf jaar te verdriedubbelen ligt de lat hoog voor het veiligheidsnetwerk The Hague Security Delta (HSD). Maar volgens directeur Rob de Wijk van het samenwerkingsverband is hier sprake van een groeimarkt

Read more

HCSS in the media

4 March 2013

Proefboringen naar Schaliegas in Nederland.

De proefboringen naar Schaliegas in Flevoland stuit op veel weerstand. Rob de Wijk geeft in EenVandaag een reactie hierop.

Read more

News

21 February 2013

Internationale rubberschaarste.

Autobanden gemaakt van paardenbloemen. Volgens Vredestein vormt de paardenbloem zelfs de toekomstige redding voor dreigende internationale rubberschaarste. Nu blijkt de bloem juist heel nuttig.

Read more

News

11 February 2013

Toekomstvisie Luchtwapen 2015-2025

De luchtmacht investeert in een mix van systemen om gezamenlijk optreden te realiseren. Waarneming en langdurige observatie wordt een hoofdtaak. Samenwerking met de industrie is cruciaal.

Read more

Column

9 November 2012

Nederland kan niet langer meeliften op de Amerikaanse visie

Voor zover er in de media al aandacht aan werd besteed, was het een klein berichtje. Australië richt zich meer op Azië en wendt zich af van Europa. Dat was althans de teneur van een witboek dat de Australische regering afgelopen maand presenteerde. De titel, 'Australia in the Asian Century', is veelzeggend en past in een bredere beweging.

Read more

News

8 October 2012

Defensie waarborgt waarde voor Nederland

Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) heeft in opdracht van Defensie de baten van de krijgsmacht in kaart gebracht. De bevindingen zijn samengevat in het rapport ‘De Waarde van Defensie’.

Read more

Column

6 June 2012

Meer doen met minder geld kan alleen met Europese defensie (NL)

In 1989, vlak voor de val van de Berlijnse Muur, promoveerde ik op een proefschrift over de Navo. Ik constateerde dat de organisatie in crisis verkeerde.

Read more

HCSS in the media

6 December 2010

Bezuinigingen Defensie leiden tot Europees leger (NL)

De bezuinigingen op Defensie die landen binnen de Europese Unie doorvoeren leiden onherroepelijk tot een gezamenlijk Europees leger in 2030.

Read more

This article can be found in these programs:

Global Trends

13 October 2016

Bureau buitenland: botsing met Rusland

11 October 2016

OPEC-akkoord historisch, maar niet onverwacht

11 October 2016

Eigen gang gaan, kan niet straffeloos

Global Trends

Security

21 October 2016

Russian Hackers Evolve to Serve the Kremlin

20 October 2016

Planetary Security Monitor

18 October 2016

Geopolitieke spanning rond Mosul

Security