About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

News - News

Defensie wint weer terrein in Den Haag met missie Mali

21 October 2013

De Nederlandse krijgsmacht lijkt weer terug als invloedrijke factor in Den Haag en in het internationale krachtenveld. Sinds de start van het tweede kabinet-Rutte is minister van Defensie Jeanine Hennis met haar krijgsmacht vrijwel onzichtbaar geweest. De maand november moet alles goedmaken.

Lees het hele artikel in de Volkskrant.

Experts on this news

Director

Rob de Wijk

Rob de Wijk is the founder and non-executive director of HCSS. He studied Contemporary History and International Relations in Groningen, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.

View profile

Related news

News

2 July 2015

Special forces als ruggengraat van de krijgsmacht?

Speciale eenheden zijn de afgelopen jaren fors belangrijker geworden. Het rapport ‘Special Operations Forces: Schaduwkrijgers in het licht van de toekomst ’ gaat onder meer in op de vraag waarom dit zo is en of die ontwikkeling zich doorzet. Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Tom Middendorp kreeg de studie vandaag overhandigd.

Read more

Column

11 May 2015

De roep om meer geld voor defensie komt te laat

Na een bonte groep opinieleiders en oud-politici onder wie Arend Jan Boekestijn en Jaap de Hoop Scheffer, was het afgelopen week de Adviesraad Internationale Vraagstukken die om een hoger defensiebudget vroeg. Inmiddels heeft zo ongeveer iedereen die ertoe doet in het nationale defensiedebat zich voor verhoging uitgesproken. Ook ex-minister Hans Hillen die met een bezuiniging van ongeveer een miljard euro tijdens kabinet-Rutte I de krijgsmacht de nekslag toebracht. .

Read more

HCSS in the media

26 November 2013

Rondvraag: akkoord Iran: 'Israël begint zich inmiddels buiten de orde te plaatsen'

Na jarenlang vruchteloos overleg hebben Iran en zes grootmachten zondag in Genève een akkoord bereikt over het omstreden Iraanse kernprogramma. Obama sprak van 'een nieuwe weg naar een veiliger wereld'

Read more

Column

11 November 2013

Mali is mooie omslag in denken: we voelen ons weer verantwoordelijk

Met een stevig beroep op het landsbelang heeft het kabinet besloten troepen naar Mali te sturen. Ik weet niet of het u is opgevallen, maar het woord 'wespennest' werd door talloze journalisten en politici gebruikt om de situatie in dat land kernachtig te omschrijven.

Read more

HCSS in the media

4 November 2013

'Onbemande Oorlog'

Oorlog is het vliegwiel van de geschiedenis. Maar de 'good old war' is niet meer. Vanaf nu zullen niet mensen, maar robots de belangrijkste actoren zijn in een oorlog.

Read more

HCSS in the media

4 November 2013

'Kabinet moet een loyale bondgenoot zijn'

Dat de keuze om deel te gaan nemen aan de VN-missie in Mali weinig controverse veroorzaakt komt omdat het kabinet beseft dat Nederland een loyalere bondgenoot moet zijn.

Read more

News

21 October 2013

HSD and partners Riscure, TNO, TU/e on National Television

The Hague Security Delta, Eindhoven University of Technology, TNO and Riscure were interviewed about the growth of jobs in cyber security, cyber education, HSD ambitions, and more.

Read more

Column

18 October 2013

Mishandeling diplomaat kan opmaat van oplossing zijn

Het vervelende van een opgeheven vingertje is dat je zelf het goede voorbeeld moet geven. Dat wil helaas steeds minder goed lukken.

Read more

HCSS in the media

15 October 2013

The ‘Game Changer’ – Geopolitical Implications of the ‘Shale Gas Revolution’

Marjolein de Ridder and Sijbren de Jong analyze the ‘shale gas revolution’ and its possible geopolitical implications. As a result of the shale gas revolution, the U.S. can become independent of oil- and gas imports, mainly from the Middle East.

Read more

This article can be found in these programs:

Security

21 October 2016

Russian Hackers Evolve to Serve the Kremlin

20 October 2016

Planetary Security Monitor

18 October 2016

Geopolitieke spanning rond Mosul

Security