About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

News - News

Den Haag wil meer bedrijvigheid in veiligheidssector (NL)

17 September 2012

De veiligheidssector in Den Haag groeit. Steeds meer bedrijven op het gebied van veiligheid kiezen Den Haag als vestigingsplaats. Om deze ontwikkeling verder te stimuleren hebben vertegenwoordigers van vooraanstaande bedrijven als TNO, NFI, Siemens, Thales, FOX-IT en Trigion onder de vlag van The Hague Security Delta (HSD) een bezoek gebracht aan de Verenigde Staten. De handelsmissie stond onder leiding van de Haagse wethouder Henk Kool (Economie) en HSD-directeur Rob de Wijk.

De keuze voor Den Haag als vestigingsplaats voor bedrijven die zich bezighouden met veiligheid ligt voor de hand, vanwege het profiel van Den Haag als internationale stad van vrede en recht. In de Haagse regio zitten ruim driehonderd bedrijven, gespecialiseerd in cybercrime, forensisch onderzoek, nationale veiligheid en urban security (veiligheid in steden en wijken). De sector is goed voor zeker tienduizend banen. Omdat ook de landelijke overheid veiligheid tot één van de topsectoren rekent, zijn er enorme mogelijkheden om verder te groeien.

Veiligheidsmissie

Om The Hague Security Delta ook buiten Europa op de kaart te zetten, is afgelopen week (9 t/m 14 september) een handelsmissie naar de Verenigde Staten afgereisd. Daar is onder andere een bezoek gebracht aan het wereldwijde veiligheidscongres ASIS in Philadelphia. Er zijn contacten gelegd met internationale bedrijven en instellingen. Ook zijn er gesprekken gevoerd met de Nederlandse ambassadeurs in de VS en Canada. In het Pentagon (het Amerikaanse ministerie van Defensie) is gesproken over transantlantische samenwerking.

Wethouder Henk Kool: "Deze reis heeft ons veel gebracht. Grote Amerikaanse partijen hebben belangstelling getoond voor Den Haag als vestigingsplaats voor activiteiten in Europa. En dat kan werkgelegenheid voor Den Haag opleveren".

Directeur Tjin-A-Tsoi van het NFI: "Den Haag heeft een unieke positie in de wereld als centrum van vrede, recht en dus ook veiligheid. Op onder.meer forensisch gebied is Nederland toonaangevend en dat is een fantastische uitgangspositie om het veiligheidscluster verder uit te bouwen".

HSD-directeur Rob de Wijk: " Veiligheid staat - net als in Europa - ook in Amerika hoog op de agenda. Deze reis was dus in meerdere opzichten waardevol. Wij hebben veel kennis opgedaan, maar de Amerikanen weten nu ook dat Den Haag een geweldig veiligheidscluster heeft, met enorm veel potentie".

The Hague Security Delta is vorig jaar opgericht om de veiligheidssector verder te versterken. Dit omvangrijke cluster bestaat uit de combinatie van grote bedrijven (Trigion, Siemens, KPN), midden- en kleinbedrijf (Fox-IT, Interseco, CityGIS), onderwijsinstellingen (TU Delft, Haagse Hogeschool, Haagse Campus UL), onderzoeksinstituten (TNO, HCSS), nationale overheid (NFI, de ministeries van Defensie, Veiligheid en Justitie, Nationaal Cyber Security Centrum, Nationale Politie) en internationale organisaties (Europol, Eurojust). Rob de Wijk is directeur van The Hague Security Delta (HSD). Economie-wethouder Henk Kool faciliteert en ondersteunt vanuit de gemeente Den Haag de verdere ontwikkeling van HSD.

Experts on this news

Director

Rob de Wijk

Rob de Wijk is the founder and non-executive director of HCSS. He studied Contemporary History and International Relations in Groningen, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.

View profile

Related news

News

25 September 2012

‘De hele wereld voor veiligheid naar Den Haag’ (NL)

Den Haag. Internationale stad van recht en vrede. The Hague Security Delta voegt daar het onderwerp veiligheid aan toe. Een groeiende groep bedrijven, overheden en kennisinstellingen in de regio Den Haag heeft zich onder deze naam verenigd.

Read more

HCSS in the media

20 July 2012

The Hague Security Delta in magazine Nationale Veiligheid en Crisisbeheersing (NL)

Nederland is een maatschappij waarin veiligheid hoog in het vaandel staat. Daarvoor wordt intensief samengewerkt.

Read more

News

18 July 2012

Geslaagd in het vak, onderwijs en arbeidsmarkt verbinden (NL)

40 onderwijsinstellingen, bedrijven en gemeenten in de Haagse regio slaan de handen ineen om leren en werken dichter bij elkaar te brengen en plaatsen hun handtekening onder deze samenwerking.

Read more

HCSS in the media

29 June 2012

Hofstad wil hét veiligheidscentrum zijn (NL)

Den Haag en omstreken wordt dé regio voor nationale veiligheid. Zoals Eindhoven met Philips en de Technische Universiteit dat in Nederland is voor hightech, zo wordt Den Haag dat op veiligheidsgebied.

Read more

News

28 March 2012

The Hague Security Delta (HSD) zet veiligheidssector op de kaart.

The Hague Security Delta (HSD) moet net zo'n gevestigd begrip worden als Den Haag, Internationale stad van recht en vrede

Read more

News

27 March 2012

Kick-off The Hague Security Delta (NL)

Dinsdag 27 maart vindt de kick-off van het project “The Hague Security Delta” (HSD) bij de Kamer van Koophandel plaats.

Read more

This article can be found in these programs:

Security

26 October 2016

The Kremlin’s money problems

25 October 2016

Turkish Stream deal signed - but obstacles remain

21 October 2016

Russian Hackers Evolve to Serve the Kremlin

Security