About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

News - News

Het stelsel Bewaken en Beveiligen na Pim Fortuyn (NL)

3 May 2012

Fortuyn wees weliswaar elke vorm van bescherming af en de Commissie Feitenonderzoek Veiligheid en Beveiliging Pim Fortuyn (de Commissie Van Den Haak) constateerde dat de politicus buiten de bestaande regelingen viel, maar tevens was duidelijk dat de beschikbare informatie over zijn veiligheid, mogelijk wel aanwezig, maar versnipperd was.Dit inzicht leidde tot het nieuwe stelsel Bewaken en Beveiligen dat in 2003 werd opgericht. Het stelsel ontstond vanuit de gedachte dat een herhaling van incidenten als de moord op Fortuyn moest worden voorkomen omdat dit de democratie en de maatschappelijke veiligheid zou kunnen ontwrichten. De Eenheid Bewaking en Beveiliging van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid werd daarvoor verantwoordelijk.

Rob de Wijk verrichtte een korte studie naar de wijze waarop het stelsel zich sinds de moord op Fortuyn heeft ontwikkeld. Hij komt tot de conclusie dat de ontwikkeling ervan werd gedreven door incidenten. Behalve de moord op Pim Fortuyn waren ook de moord op Theo van Gogh, de aanslag op Koninginnedag 2009 en de ervaringen met de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali en Rita Verdonk bepalend.

Inmiddels is rond het stelsel Bewaken en Beveiligen een zelfstandige, wetenschappelijk onderbouwde veiligheidsdiscipline ontstaan. De aanvankelijke focus op persoonsbeveiliging is nu ook verbreed naar objectbeveiliging. En van reactieve decentraal georganiseerde ad hoc beveiliging vond een ontwikkeling plaats naar meer proactieve beveiliging.

Individueel opererende bedreigers blijven voor grote hoofdbrekens zorgen. De kwestie Breivik is daarvan het meest recente voorbeeld. Deze bedreigers kunnen op een zolderkamertje radicaliseren, hebben geen strafblad en gedragen zich onopvallend. Dit betekent dat sociaal-psychologisch onderzoek en het maken van risico-inschattingen ten behoeve van personen, evenementen en objecten cruciaal is en blijft.

Het rapport Het stelsel Bewaken en Beveiligen na Pim Fortuyn is hier te downloaden


Experts on this news

Director

Rob de Wijk

Rob de Wijk is the founder and non-executive director of HCSS. He studied Contemporary History and International Relations in Groningen, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.

View profile

Related news

HCSS in the media

26 April 2012

Wie redt dat verpeste Westen? (NL)

In de mondiale strijd om macht en invloed verliest het Westen snel terrein. Dit vraagt om ingrijpen, maar de angst voor verlies voedt juist het populisme, dat de problemen verergert.

Read more

HCSS in the media

25 April 2012

Hoogleraar Rob de Wijk: ‘In mazzel geloof ik niet' (NL)

De loopbaan van...Rob de Wijk op intermediar.nl

Read more

News

23 April 2012

Rob de Wijk: 'Wij zijn het slechtst presterende triple-A land’ (NL)

Acht vragen aan Rob de Wijk in Forum over het verval van Nederland

Read more

News

23 April 2012

Nederland kan sterker uit de crisis komen (NL)

Rob de Wijk overhandigt op donderdag 26 april 2012 de eerste exemplaren van zijn nieuwe boek 5 over 12: Hoe Nederland toch sterker uit de crisis kan komen aan Arend Jan Boekestijn en Willem Middelkoop.

Read more

HCSS in the media

18 April 2012

Serviër dreigt Nederlandse dijken op te blazen (NL)

Een Serviër dreigt aanslagen op Nederland te zullen plegen. Hij wil dat 'de Servische helden' Mladic en Karadzic worden vrijgelaten.

Read more

News

15 April 2012

'5 over 12': Hoe Nederland toch sterker uit de crisis kan komen. Schrijf je nu in voor het Boekseminar (NL)

Het programma van het seminar staat in het teken van Rob de Wijk zijn nieuwe boek ‘5 over 12’.

Read more