About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

News - Column

Het was Bush die Bin Laden groot maakte (NL)

6 May 2011

Vlak na 11 september 2001 kreeg ene Gary, een CIA-veteraan die actief was in Pakistan en Afghanistan, van zijn baas te horen dat hij Bin Laden moest vinden: 'I want his head in a box', zo schreef journalist Bob Woodward dit voorval op in zijn boek 'Bush at War'.

Rond 2005 liep de speurtocht dood, totdat vorig jaar zomer de koerier van Bin Laden in het vizier kwam. Wat werd verondersteld bleek te kloppen: Bin Laden zat in Pakistan.

Medio februari bezocht ik de Special Operations Forces in Afghanistan om de effectiviteit van hun optreden tegen de taliban te onderzoeken. Voor het tv-programma 'Een Vandaag' sprak ik af iets over mijn bezoek te vertellen en dit te larderen met opnames met de Flipcamera. Die impressies kwamen er, maar over het belangrijkste kon ik niets zeggen.

Aan het einde van een reguliere ochtendbriefing voor de Special Operations Forces kwam plotseling het huis van Osama bin Laden ter sprake. Dat bleek ten noorden van Islamabad te liggen. Uit de briefing bleek verwarring over de identiteit van een koerier.

Bin Laden leefde dus nog. Het was duidelijk waar hij woonde. Hij werd in de gaten gehouden. Maar waarom werd geen actie ondernomen? Zouden ze hem in leven willen houden om zijn contacten en netwerk in kaart te brengen? Waren de voorbereidingen voor zijn arrestatie al gestart? Welke rol speelden de Pakistaanse autoriteiten?

In de gepantserde auto terug naar het kamp leidde dat tot discussies en nog meer vragen. Wat heeft Bin Laden bijvoorbeeld bereikt. Uiteindelijk niet zoveel, zei een van mijn begeleiders. Aanvankelijk wilde Bin Laden een opstand tegen regimes in de moslimwereld ontketenen en daarna een oorlog tegen het Westen. Afgezien van heel veel menselijk leed, heeft Bin Laden geen van die doelstellingen bereikt.

Volgens mij lag het complexer. Zonder de aanslagen van 11 september had president Bush nooit de oorlog aan het terrorisme verklaard. Bob Woodward beschrijft wat Bush op het moment dat hij van de aanslagen hoorde en dacht: ze hebben ons de oorlog verklaard; dus gaan we oorlog voeren. Vanaf dat moment ging het snel, ook al was toen nog onduidelijk wie of wat precies moest worden aangevallen en wat precies bereikt moest worden. Het was het begin van de Amerikaanse betrokkenheid bij Afghanistan die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Belangrijker was dat in de dagen na 11 september defensieminister Rumsfeld de mogelijkheid van een invasie in Irak opwierp. Vooral zijn plaatsvervanger Wolfowitz was daar voorstander van. Die veronderstelde dat er een kans van 10 tot 50 procent was dat Bin Laden door Saddam Hoessein werd gesteund. Uiteindelijk kwam die oorlog er in 2003.

Twee gelijktijdige oorlogen, gecombineerd met Bush' retoriek waarmee hij iedereen die hem niet steunde in het kamp van de terroristen plaatste, hebben de VS uiteindelijk onherstelbare schade opgeleverd en een aanzet gegeven tot het verval van 's werelds enig overgebleven supermacht. De financiële crisis deed de rest.

Bin Laden's erfenis is niet gering. Die erfenis bestaat echter vooral uit Bush' reactie op de aanslag, die daarmee zichzelf, zijn land en de wereld een slechte dienst bewees. Ik denk dat Bin Laden daarop tot afgelopen zondag met tevredenheid terugkeek.

Trouw

Experts on this news

Director

Rob de Wijk

Rob de Wijk is the founder and non-executive director of HCSS. He studied Contemporary History and International Relations in Groningen, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.

View profile

Related news

News

27 September 2011

Speciale editie van Op De Bok over wat er binnen de KLM gebeurde op 11 september (NL)

Speciale editie van Op De Bok over wat er binnen de KLM gebeurde op 11 september.

De Bok is een maandblad voor en door de leden van de VNV

Read more

HCSS in the media

27 September 2011

Artikel van Rob de Wijk over Nine Eleven: Tien jaar later (NL)

Article by Rob de Wijk in the NL Arms Netherlands Annual review of Military Studies 2011.

Read more

HCSS in the media

12 September 2011

Osama Bin Laden leerde het Westen een aantal strategische lessen (NL)

De lange termijn implicaties van de 9/11 aanslagen voor internationale vrede en veiligheid blijven wazig, stellen Tim Sweijs en Stephan De Spiegeleire, beide verbonden aan het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Read more

HCSS in the media

6 June 2011

The Haunting of America: the Devastating Geopolitical Legacy of Osama Bin Laden

John C. Hulsman and Teun van Dongen wrote a cover story for the leading Italian journal Limes, which issued a special edition on the death of Osama Bin Laden.

Read more

HCSS in the media

4 May 2011

Onduidelijke communicatie omtrent dood Bin laden (NL)

Rob de Wijk in the RTL News concerning the cloudiness in communications surrounding Bin Laden's death.

Read more

HCSS in the media

3 May 2011

Rob de Wijk bespreekt de dood van Osama bin Laden. (NL)

Rob de Wijk discusses the death of Osama bin Laden at BNR Nieuwsradio.

Read more

HCSS in the media

9 November 2010

De autobiografie van George W. Bush (NL)

Rob de Wijk discusses the content of the auto-biography of George W. Bush

Read more

This article can be found in these programs:

Security

26 October 2016

The Kremlin’s money problems

25 October 2016

Turkish Stream deal signed - but obstacles remain

21 October 2016

Russian Hackers Evolve to Serve the Kremlin

Security