About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

News - Column

Het Westen kan niet alleen met de gematigde rebellen praten

7 June 2013

Na 430 interviews kwam een VN-commissie tot de conclusie dat er in Syrië mogelijk chemische wapens zijn ingezet. De Franse minister van buitenlande zaken Fabius was stelliger. Testen van materiaal uit Syrië zouden uitwijzen dat sarin is gebruikt.

Maar ook Fabius kwam niet met harde bewijzen door wie, wat, waar was gedaan. Zeker is dat volgens deze conclusies geen 'rode lijn' is overschreden die ingrijpen rechtvaardigt. Wel is nu duidelijk dat ook de rebellen voortdurend over de schreef gaan. De VN-commissie meldt dat beide partijen zich schuldig maken aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, hoewel dat bij de rebellen op iets kleinere schaal gebeurt. Dit soort conclusies maakt het steeds lastiger ten behoeve van de rebellen in te grijpen.

Een interventie wordt ook steeds lastiger door de levering, door Rusland, van geavanceerde luchtdoelraketten. Dat maakt het afdwingen van een westers vliegverbod moeilijk. Bovendien lijkt het mij logisch dat die leveranties inclusief Russische instructeurs zijn. Als de Navo die raketten wil bombarderen, worden ook Russen gedood. Dat leidt tot een internationaal incident zonder weerga.

Antitankwapens
In armoede heeft de Europese Unie besloten tot het verlichten van het wapenembargo. Dat moest er destijds komen om de druk op Assad te verhogen en wordt nu verlicht om de druk op Assad te verhogen. Inderdaad een onbegrijpelijke redenering, temeer omdat de rebellen de komende maanden helemaal geen wapens zullen krijgen. Maar al komen die leveranties er uiteindelijk wel, dan nog is het een symbolische maatregel.

Want het afgelopen jaar zijn overvloedig wapens geleverd. Ze werden betaald door Saoedi-Arabië en andere Golfstaten, via of door Kroatië geleverd, en gecoördineerd door de CIA, via Turkije en Jordanië het gebied ingebracht. Naar verluidt zitten daarbij ook geavanceerde antitankwapens, die door het Westen zo noodzakelijk worden geacht in de strijd tegen de troepen van Assad. Het zou mij bovendien niet verbazen als er ook geavanceerde luchtdoelwapens zijn geleverd.

Brede dialoog
Wat Frankrijk en Engeland willen, wapens leveren aan de rebellen, gebeurt dus al lang. Met dank overigens aan Frankrijk en Engeland zelf, omdat de leveranties mede het gevolg zijn van hun ingrijpen in Libië. Al in april meldden de VN dat wapens uit de geplunderde Libische arsenalen, inclusief geavanceerde luchtdoelraketten en antitankwapens, niet alleen hun weg vonden naar Mali, maar ook naar Syrië. Het gevolg was dat de strijd zich in Syrië verhardde. Extremistische rebellen van Al Nussra konden nog effectiever vechten. Gematigde rebellen proefden de overwinning en stelden steeds hardere eisen aan Assad. En door de geweldsspiraal werd ingrijpen voor Frankrijk en Engeland steeds lastiger.

Deze week mislukte het Amerikaans-Russische overleg over de toekomstige vredesonderhandelingen. Het liep stuk op de vraag of de rebellen überhaupt wel willen onderhandelen. Inmiddels wil Assad dat wel. Die is kennelijk door Rusland overgehaald.

Hoe het Westen de gefragmenteerde rebellengroepen gaat overhalen, is mij onduidelijk. Want het Westen wil alleen met de gematigde Syrische Nationale Raad praten. Maar wie niet open staat voor een brede dialoog met andere rebellen en Assads bondgenoten Hezbollah en Iran, verlengt de oorlog nodeloos.

Trouw

Experts on this news

Director

Rob de Wijk

Rob de Wijk is the founder and non-executive director of HCSS. He studied Contemporary History and International Relations in Groningen, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.

View profile

Related news

Column

5 July 2013

De opvolger van afgezette Morsi kan net zo autoritair zijn

Democratie is moeilijk. Dat blijkt in Europa waar politici onmachtig zijn de juiste maatregelen te nemen om hun land en de EU uit het slop te trekken. Het ontbreekt aan visie en leiderschap, maar evenzeer weerhoudt het electoraat politici de maatregelen te nemen die nodig zijn. Natuurlijk weten veel politici dat alleen meer Europa de euro kan redden. Maar dat willen grote delen van hun electoraat niet.

Read more

Column

14 June 2013

Bezuinigen is makkelijker dan een aanvalsplan bedenken

PvdA-leider Diederik Samson is het eens met premier Rutte dat vergezichten over de toekomst van de Europese Unie geen zin hebben. Eerst moet volgens hen het huidige Europa worden gerepareerd.

Read more

HCSS in the media

14 June 2013

Rob de Wijk bij Een Vandaag over trainingsmissie Mali

Gaan er Nederlandse militairen mee met de Europese trainingsmissie naar Mali? Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft het voornemen om ongeveer 50 militairen sturen.

Read more

HCSS in the media

11 June 2013

Rob de Wijk over de controverse omtrent de afluisterpraktijken in de VS

Nadat klokkenluider Edward Snowden uit de school klapte over de afluisterpraktijken in de VS is er veel discussie over het schenden van privacy in het belang van de veiligheid. Rob de Wijk sprak hierover in het Radio 1 programma 'Met het oog op morgen'

Read more

Column

31 May 2013

Feitenvrij wensdenken: ook politici hebben er soms last van

Degenen die zich aan de politieke uitersten bevinden, geloven vaak in een geheimzinnige, bepalende macht. Of het nu om ufo's gaat, de opwarming van de aarde, of de moord op Fortuyn, volgens onderzoekers André Krouwel en Jan Willem van Prooijen gelooft een aanzienlijk deel van het electoraat, vooral bij PVV en SP, in complottheorieën (Trouw, 22 mei).

Read more

HCSS in the media

30 May 2013

Terrorist kopieert ’stoer gedrag’

Na Boston werd de wereld opnieuw opgeschrikt door zogenaamde ’lone wolves’ die in Londen met een kapmes een militair afslachtten. Individuen die aanslagen plegen; ze zijn nauwelijks te stoppen, want er is geen enkel zicht op. En er bestaat een grote kans dat het hier niet bij blijft. Deskundigen houden de adem in voor het fenomeen kopieterrorist.

Read more

Column

29 May 2013

“De discussie over schaliegas is te ideologisch geworden”

Cognitieve dissonantie is het onaangename gevoel dat je overvalt als je iets hoort dat indruist tegen je eigen mening en overtuiging. ‘Dat is toch onzin; het kan gewoon niet', hoor je dan. Ik moest er aan denken tijdens al die debatten over schaliegas.

Read more