About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

News - Column

'Honger is wegbereider van oorlog' (NL)

6 March 2012

Voedselvoorziening, veiligheid en geopolitiek. Ze raken steeds meer met elkaar verweven en China is de accelerator. De economische groei van dit land is indrukwekkend, maar is allerminst gegarandeerd. Chinese steden trekken elk jaar ruim tien miljoen nieuwe arbeidskrachten aan. In de jaren zeventig van de vorige eeuw woonde minder dan eenvijfde van de Chinezen in de steden, nu ruim de helft. Evenals in andere Aziatische landen zorgt vooral de opkomende middenklasse in die steden ervoor dat voorzieningszekerheid van voedsel een steeds grotere uitdaging voor regeringen wordt.

Mondiaal maken door de toegenomen welvaart ongeveer 3 miljard mensen een inhaalslag. Ze eten steeds meer vlees, waarvoor steeds grotere hoeveelheden mais en graan voor veevoeder nodig zijn. De toename in consumptie van vlees, melkproducten en eieren heeft geen precedent. En elk jaar komen er 80 miljoen monden bij. Voor China geldt dat 22 procent van de wereldbevolking moet worden gevoed met 7 procent van de beschikbare landbouwgronden. Als het landbouwareaal beneden de 1,2 miljoen vierkante kilometer komt, moet China voedsel importeren. Door onteigeningen voor bouwplannen en door vervuiling is dit vermoedelijk nu al het geval. Als Peking de voedselvoorziening niet zeker stelt, ontstaan onlusten die het regime kunnen bedreigen.

Om het artikel te lezen, ga naar de website van De Volkskrant.

Experts on this news

Director

Rob de Wijk

Rob de Wijk is the founder and non-executive director of HCSS. He studied Contemporary History and International Relations in Groningen, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.

View profile

Related news

News

7 March 2012

Chief Investment Officer Roundtable

Rob de Wijk is one of the speakers at the European Institute’s Management Roundtable for Chief Investment Officers

Read more

HCSS in the media

7 March 2012

Writing a thesis: Marjolein de Ridder about the Master in International Relations and Diplomacy for the Open Courseware project of Leiden University

The Master program in International Relations and Diplomacy at Leiden University requires, besides the completion of the courses, the writing of a thesis. Marjolein de Ridder, strategic analyst at HCSS and MIRD alumnus, tells you about her experience.

Read more

HCSS in the media

6 March 2012

Editie NL. Rob de Wijk 28 februari: De lynx helikopter moet naar de sloop (NL)

De helikopter die vorig jaar achter is gebleven in Libië tijdens de Arabische lente moet naar de sloop en mag niet naar een museum.

Read more

News

27 February 2012

Rob de Wijk writes chapter for the 'Oxford Handbook of War'

The Oxford Handbook of War is the definitive analysis of war in the twenty-first century.

Read more

HCSS in the media

17 February 2012

Rob de Wijk over de ontwikkelingen in Iran (NL)

Rob de Wijk geeft een reactie op de zorg die Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft m.b.t. de ontwikkelingen in Iran

Read more

This article can be found in these programs:

Global Trends

13 October 2016

Bureau buitenland: botsing met Rusland

11 October 2016

OPEC-akkoord historisch, maar niet onverwacht

11 October 2016

Eigen gang gaan, kan niet straffeloos

Global Trends