About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

News - Column

Interventie in Midden-Oosten moet als olietoevoer stokt (NL)

23 May 2011

 De balans van de Arabische opstanden is niet positief. Alleen in Egypte lijkt er sprake van enige vooruitgang. Maar die wordt steeds meer bedreigd door aanzwellende criminaliteit en conflicten tussen christenen en moslims.

Het aantal Tunesiërs dat vlucht, stemt niet hoopvol over de situatie in hun land. In Bahrein is de opstand effectief neergeslagen. In Jemen vertrekt president Saleh voortijdig, maar de toekomst is onzeker. Dat geldt ook voor Syrië, waar de opstand doorgaat en president Assad van geen wijken weet. En Libië zinkt inmiddels weg in chaos door de oorlog die Navo en opstandelingen tegen Kadafi voeren.

De opstanden in de Arabische wereld werden door westerse politiek en media geframed als streven naar democratie. Dat bleek helaas wensdenken. Een deel van de Arabieren streeft er naar, maar de belangrijkste reden van de opstandelingen is de wens een legitieme, goed functionerende staat te ontwikkelen die burgers veiligheid en welvaart verschaft.

Arabische staten zijn in meerderheid disfunctionerende staten met een falende overheid. Daardoor kunnen hun leiders geen legitieme instituties creëren die de rechten van burgers beschermen en hen een stem geven, geen wet- en regelgeving ontwikkelen die de private sector faciliteert en bijdraagt aan economische groei, en onvoldoende basisvoorzieningen scheppen zoals gezondheidzorg en onderwijs.

Westerse experts en een toenemend aantal politici beginnen te begrijpen dat dit soort staten de belangrijkste bedreiging van de huidige tijd zijn. Zij zijn een voedingsbodem voor burgeroorlog, terrorisme en internationale criminaliteit. Door hun zwakte kunnen zulke regeringen nauwelijks optreden tegen grensoverschrijdende problemen als pandemieën en milieurampen. Helaas wordt door de revoluties de instabiliteit geëxporteerd en kunnen disfunctionele staten zich ontwikkelen tot falende staten als Somalië en Soedan.

Europa ziet dat de voorspelde vluchtelingenstromen werkelijkheid zijn geworden en dat de angst voor het onderbreken van de toevoer van energie en andere vitale grondstoffen reëel is. Dit betekent dat aan de Europese zuidgrenzen een aanzienlijk probleem ontstaat dat een nieuwe aanpak vereist. Militaire interventies ter bescherming van de bevolking werken averechts. Wat dan wel?

Europa moet zich instellen op een lange periode van gecontroleerde opvang van vluchtelingen in de regio. Helaas voor Europa hoort het zuiden van ons continent tot die regio. Omdat die landen lid zijn van de EU is verspreiding over alle lidstaten onvermijdelijk. Waarom zou Italië overal voor moeten opdraaien?

Europa moet ook rekening houden met andersoortige militaire interventies. Als onze energie en grondstoffenbelangen worden aangetast, kan ingrijpen noodzakelijk zijn. Plannen voor de bezetting van cruciale olievelden in Saoedi-Arabië schijnen in de Verenigde Staten al op de plank te liggen. De noodzaak die plannen uit te voeren maakt de Amerikanen terughoudend voluit mee te doen aan de oorlog in Libië. Over een dergelijke interventie wil geen Europeaan spreken. Want Europese landen, Nederland voorop, bezuinigen hun krijgsmachten weg op een moment dat interventies wel eens onontkoombaar kunnen zijn als de olietoevoer daadwerkelijk stokt.

Experts on this news

Director

Rob de Wijk

Rob de Wijk is the founder and non-executive director of HCSS. He studied Contemporary History and International Relations in Groningen, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.

View profile

Related news

Column

13 June 2016

Venezuela failliet door wanbeleid en oliedollar-infuus

Wie wil weten wat de gevolgen van lage olieprijzen zijn, moet naar Venezuela gaan. Inmiddels is de economische situatie daar zo dramatisch geworden dat het Amerikaanse bedrijf Haliburton niet langer zeker is van de kredietwaardigheid van zijn Venezolaanse klanten en daarom zijn activiteiten in dat land afbouwt.

Read more

HCSS in the media

21 November 2011

Syrië is geschorst door de Arabische Liga. Wat zijn de consequenties (NL)

Sophie Roborgh geeft hierop een reactie in BNR

Read more

Column

8 July 2011

Gevaar instabiliteit door Arabische lente levensgroot (NL)

Gelukkig lijdt de energievoorziening in Europa niet onder de Arabische Lente. Goed, er komt nauwelijks meer olie uit Libië.

Read more

Column

5 May 2011

Where is the Arab Voltaire?

No one could have anticipated that a simple man from Sidi Bouzid, Tunisia could trigger a cascading change in the Arab world.

Read more

Column

8 April 2011

De overeenkomsten met de Arabische crisis (NL)

Deze week steeg de Spaanse werkloosheid tot boven de 20 procent. Het zijn vooral de jongeren die een nieuwe kans in het buitenland zoeken.

Read more

HCSS in the media

25 March 2011

Special over de Arabische Lente (NL)

Rob de Wijk is a guest at Uitgesproken Vara to discuss the Arab Spring

Read more

Column

18 March 2011

Arabische lente slaat regelrecht om in herfst (NL)

Hoezo Arabische lente? Een paar weken geleden leek het daar een beetje op, maar nu dreigt de zomer te worden overgeslagen en belandt de Arabische wereld regelrecht in de herfst.

Read more

Column

29 June 2010

As Israel's Jewish unity further unravels, its future is at stake

Much has been said on the Israeli seizure of the Free Gaza flotilla on 31 May 2010, which resulted in increased international pressure to end the Gaza blockade. The fall-out of this incident would almost allow another worrisome development in Israeli society to escape public attention

Read more

Column

11 June 2010

VS moeten de macht delen in Midden-Oosten. (NL)

Helen Thomas, de Amerikaanse 89-jarige journalist die met haar confronterende vragen het Witte Huis op stelten kon zetten, gaat onvrijwillig met pensioen. De aanleiding?

Read more

This article can be found in these programs:

Global Trends

13 October 2016

Bureau buitenland: botsing met Rusland

11 October 2016

OPEC-akkoord historisch, maar niet onverwacht

11 October 2016

Eigen gang gaan, kan niet straffeloos

Global Trends

Resources

26 October 2016

The Kremlin’s money problems

25 October 2016

Turkish Stream deal signed - but obstacles remain

20 October 2016

Planetary Security Monitor

Resources