About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

News - HCSS in the media

Minder ambities bij defensie

18 September 2013

De Nederlandse krijgsmacht wordt kleiner en kan niet meer in diverse brandhaarden tegelijk worden ingezet. Langdurige, omvangrijke stabilisatiemissies, zoals in de Afghaanse provincie Uruzgan, zullen niet meer mogelijk zijn indien er ook elders missies plaatsvinden.

Lees het hele artikel op Volkskrant.nl (inloggen op Volkskrant.nl vereist)

zaterdag 21 september sprak Rob de Wijk op Radio 1 over de gevolgen van het aangekondigde kabinetsbeleid voor defensie en ons buitenlands beleid.

Telegraaf

Experts on this news

Director

Rob de Wijk

Rob de Wijk is the founder and non-executive director of HCSS. He studied Contemporary History and International Relations in Groningen, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.

View profile

Related news

News

2 July 2015

Special forces als ruggengraat van de krijgsmacht?

Speciale eenheden zijn de afgelopen jaren fors belangrijker geworden. Het rapport ‘Special Operations Forces: Schaduwkrijgers in het licht van de toekomst ’ gaat onder meer in op de vraag waarom dit zo is en of die ontwikkeling zich doorzet. Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Tom Middendorp kreeg de studie vandaag overhandigd.

Read more

Column

11 May 2015

De roep om meer geld voor defensie komt te laat

Na een bonte groep opinieleiders en oud-politici onder wie Arend Jan Boekestijn en Jaap de Hoop Scheffer, was het afgelopen week de Adviesraad Internationale Vraagstukken die om een hoger defensiebudget vroeg. Inmiddels heeft zo ongeveer iedereen die ertoe doet in het nationale defensiedebat zich voor verhoging uitgesproken. Ook ex-minister Hans Hillen die met een bezuiniging van ongeveer een miljard euro tijdens kabinet-Rutte I de krijgsmacht de nekslag toebracht. .

Read more

Column

13 September 2013

Nederlandse krijgsmacht heeft grote opdracht over de grens

Naast defensiedeskundigen, oud-ministers en een generaal die de noodklok over defensie luidden, pleitten afgelopen weekeinde in Letter&Geest jonge liberalen voor een kleinere krijgsmacht. Er is een nieuwe bescheiden defensiestrategie nodig met eenvoudige doelen en weinig middelen, vinden ze.

Read more

HCSS in the media

13 September 2013

Nieuwe kernbom Volkel: $25 miljoen stuk

De kernwapens in Volkel worden binnenkort vervangen door gloednieuwe atoombommen. Dat hebben de Amerikanen in stilte geregeld met de Nederlandse regering.

Read more

HCSS in the media

11 September 2013

Experts waarschuwen voor 'vleugellam' maken AIVD

De aangekondigde bezuinigingen op de AIVD kunnen de inlichtingen organisatie 'vleugellam' maken. Daarvoor waarschuwen experts woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Read more

This article can be found in these programs:

Security

20 October 2016

Planetary Security Monitor

18 October 2016

Geopolitieke spanning rond Mosul

13 October 2016

Bureau buitenland: botsing met Rusland

Security