About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

News - Column

Mishandeling diplomaat kan opmaat van oplossing zijn

18 October 2013

Het vervelende van een opgeheven vingertje is dat je zelf het goede voorbeeld moet geven. Dat wil helaas steeds minder goed lukken. Op hoge toon werden de ‘feestvierende’ Grieken gedwongen zich aan Brusselse begrotingsafspraken te houden. Maar nu Nederland dat zelf niet kan, roept een steeds groter wordende groep dat Nederland kapot wordt bezuinigd door een dictaat uit Brussel. Dictaat? Nederland heeft hard gevochten om dat ‘dictaat’ in Europa aanvaard te krijgen. En als Griekenland zich aan de afspraken moet houden, moeten wij dat ook.

En nu ligt er dan een rapport van de Raad van Europa waarin de Nederlandse politiek, de media en de rechterlijke macht worden gekapitteld. Het rapport ageert tegen toenemende Nederlandse discriminatie en roept op afstand te nemen van racistische en xenofobe uitlatingen. Want dat draagt bij aan vooroordelen en bedreigt de maatschappelijke en politieke instabiliteit.

Moslims en Oost Europeanen worden inderdaad door te veel Nederlanders gediscrimineerd. Maar de commentaren op het rapport, vooral op radio en tv, waren redelijk gelijkluidend: niemand moet zich bemoeien met onze interne aangelegenheden; we zijn hier niet racistisch en intolerant; ‘Brussel’ heeft het mis; ‘opheffen die club’ riep Wilders.
Brussel? Veel politici en commentatoren wisten kennelijk niet eens dat de Raad van Europa niets met de Europese Unie van doen heeft en al helemaal niet in Brussel is gevestigd.

In plaats van een discussie over de conclusies van het rapport, schoot Nederland dus in een kramp. Dat zegt meer over Nederland dan over dat rapport. “We worden in dat rapport weggezet als anti-moslimpartij”, riep Martin Bosma verontwaardigd op Radio 1. Ik constateer dat de PVV de afgelopen jaren erg zijn best heeft gedaan dat beeld te scheppen.

Uit de commentaren bleek dat het niet beviel om een spiegel voorgehouden te krijgen. Voor Nederland is dat rapport extra pijnlijk omdat wij onszelf kampioen mensenrechten wanen en er niet voor terugdeinzen anderen de maat te nemen. Dat hebben we de laatste tijd vooral met Rusland gedaan. De oorsprong van het conflict met Rusland zijn vooral onze protesten tegen hun discriminatie van homo’s.
Opmerkelijk is dat Nederland en Rusland precies hetzelfde reageren als anderen hen van discriminatie beschuldigen: het is een interne aangelegenheid; bemoei je er dus niet mee.

Bovendien schatte Nederland Rusland verkeerd in. Dat land kampt met een vernederingscomplex. Het Sovjetrijk stortte in; bondgenoten liepen over naar de Navo; de Duitse eenwording werd hen door de strot geduwd; en Moskou moest accepteren dat Kosovo, Irak, Afghanistan en Libië werden aangevallen. Poetin moet als autocraat krachtig overkomen. Dus compenseert Rusland vernedering met retoriek.

Van zo’n land verwacht je geen mededogen met protesterende Nederlanders en Greenpeace-activisten. Als dit conflict escaleert, zal Poetin omwille van zijn binnenlandse geloofwaardigheid een handelsboycot afkondigen. Het klinkt cynisch, maar de afkeurenswaardige mishandeling van de Nederlandse diplomaat is de opmaat naar een oplossing. Want Nederland en Rusland zijn met diplomaten nu beide in de fout gegaan. Afkoelen en opnieuw beginnen is het beste wat Den Haag en Moskou kunnen doen.

Trouw

Experts on this news

Director

Rob de Wijk

Rob de Wijk is the founder and non-executive director of HCSS. He studied Contemporary History and International Relations in Groningen, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.

View profile

Related news

HCSS in the media

30 October 2013

Sijbren de Jong in Ukrainian Newspaper ‘Den’

Sijbren was interviewed by the Ukrainian newspaper 'Den' on the lawsuit between the Netherlands and the Russian state involving the Greenepeace ship ‘Arctic Sunrise’.

Read more

News

21 October 2013

Defensie wint weer terrein in Den Haag met missie Mali

De Nederlandse krijgsmacht lijkt weer terug als invloedrijke factor in Den Haag en in het internationale krachtenveld.

Read more

News

21 October 2013

HSD and partners Riscure, TNO, TU/e on National Television

The Hague Security Delta, Eindhoven University of Technology, TNO and Riscure were interviewed about the growth of jobs in cyber security, cyber education, HSD ambitions, and more.

Read more

HCSS in the media

18 October 2013

Nederland-Ruslandjaar

De PvdA wil dat het Nederland-Ruslandjaar "on hold" wordt gezet. Dit in verband met alle relletjes die onlangs plaatsvonden tussen beide landen.

Read more

HCSS in the media

15 October 2013

Promovendus: “Nederland moet investeren in energieopslag”

De Nederlandse overheid en bedrijven moeten meer gaan investeren in slimme energienetten en slimme batterijen. Hiermee kunnen ook ‘Duitse problemen’ op weg naar 16 procent duurzame energie in 2023 voorkomen worden.

Read more

HCSS in the media

14 October 2013

Ondernemers lanceren schaduwkabinet

Nederland heeft vanaf dit weekend een heus schaduwkabinet. Drijvende kracht is ex-MKB Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel die een ploeg van veertien ondernemers en entrepreneurs heeft samengesteld die een toekomstvisie op Nederland presenteren.

Read more

This article can be found in these programs:

Global Trends

13 October 2016

Bureau buitenland: botsing met Rusland

11 October 2016

OPEC-akkoord historisch, maar niet onverwacht

11 October 2016

Eigen gang gaan, kan niet straffeloos

Global Trends