About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

News - News

Nederland kan sterker uit de crisis komen (NL)

23 April 2012

Rob de Wijk overhandigt op donderdag 26 april 2012 de eerste exemplaren van zijn nieuwe boek 5 over 12: Hoe Nederland toch sterker uit de crisis kan komen aan Arend Jan Boekestijn en Willem Middelkoop.

De kernvraag die De Wijk in 5 over 12 aan de orde stelt is hoe wij onze welvaart in een snel veranderende wereld kunnen behouden, ondanks dat regeringen onmachtig zijn daadkrachtig te regeren. Politici moeten een oplossing vinden voor de grote uitdagingen van deze tijd om onze welvaart en veiligheid voor ons en onze kinderen te waarborgen. De opkomst van nieuwe grootmachten als China, grondstoffenschaarste, klimaatverandering, de financiële crisis en stagnerende economische groei eisen een krachtig antwoord. Dit lijkt een onmogelijke opgave want de democratie staat onder druk.

Komen politici niet met een oplossing, dan gaat de financiële crisis naadloos over in verval en als het echt tegenzit, in economische, maatschappelijke en politieke chaos. Antwoorden en oplossingen zijn mogelijk, aldus De Wijk, maar dat vereist politici die het volk leiden en niet politici die het volk naar de mond praten. Zij zouden het vertrouwen van de burger moeten herwinnen met een nieuw, op feiten gebaseerd, richtinggevend verhaal over waar het met Nederland naartoe moet.

In een visionair verhaal laat Rob de Wijk zien hoe de westerse wereld in de huidige situatie verzeild is geraakt, wat de toekomstige uitdagingen zijn en hoe daarop kan worden ingespeeld. Hij concludeert dat ons land sterker uit de crisis kan komen mits politici een nieuwe, positieve maatschappelijke dynamiek weten te creëren. Voor het daarvoor benodigde richtinggevende verhaal geeft hij een forse aanzet. In dit boek laat De Wijk zich niet leiden door de waan van de dag en populaire opvattingen; hij dringt door tot de kern van de zaak en stimuleert het debat.

Arend Jan Boekestijn en Willem Middelkoop
De overhandiging van de eerste exemplaren zal plaatsvinden tijdens een seminar over het boek waarin de auteur een toelichting geeft en vervolgens in debat gaat met Arend Jan Boekestijn en Willem Middelkoop en de zaal. Da Vinci Theater (bij hoofdkantoor Afas Software), Philipsstraat 9, 3833 LC Leusden, 13.00-17.00 uur. Het seminar wordt georganiseerd door Buro van Oranje. De pers is tijdens het seminar welkom. Voor meer informatie en aanmeldingen: www.boekseminar.nl.


Prof. dr. Rob de Wijk is één van de meest gevraagde commentatoren op het gebied van internationale vraagstukken. Hij is directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Het centrum richt zich op nationale en internationale vraagstukken. Tevens is hij hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden. Van Rob de Wijk verschenen eerder Toestanden in de wereld (2008), Doelwit Europa (2008), Supermacht Europa (2005) en Pyrrus in Kosovo (2001).

Amsterdam University Press

Experts on this news

Director

Rob de Wijk

Rob de Wijk is the founder and non-executive director of HCSS. He studied Contemporary History and International Relations in Groningen, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.

View profile

Related news

HCSS in the media

21 September 2012

Rob de Wijk over deelname aan internationale missies op Radio 1

Rob de Wijk geeft in Radio 1 zijn ‘Droomrede’. Dit naar aanleiding van Prinsjesdag en de troonrede.

Read more

HCSS in the media

20 July 2012

5 over 12: Een politieke crisis en mondiale uitdagingen (NL)

De crux van de huidige ontwikkeling is dat de uit Amerika overgewaaide bankencrisis in Europa omsloeg in een schuldencrisis van landen.

Read more

News

3 May 2012

Het stelsel Bewaken en Beveiligen na Pim Fortuyn (NL)

De moord op Pim Fortuyn is bepalend geweest voor de wijze waarop de overheid omgaat met de bescherming van personen.

Read more

Column

2 May 2012

'Olieprijspolitiek Obama en Sarkozy is volksverlakkerij' (NL)

"Presidenten zetten strategische voorraden in om stemmen te winnen"

Read more

News

26 April 2012

Democratie werkt niet meer (NL)

Democratie is niet in staat de problemen van deze tijd op te lossen", dat zegt Rob de Wijk directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies op BNR.

Read more

HCSS in the media

25 April 2012

PAC-3 systems in Tokyo: toothless defence?

Pyongyang’s ballistic missile test in April 2012, raised tensions in the region. The US, South-Korea and Japan all put their missile defence systems on high alert.

Read more

News

23 April 2012

Rob de Wijk: 'Wij zijn het slechtst presterende triple-A land’ (NL)

Acht vragen aan Rob de Wijk in Forum over het verval van Nederland

Read more

News

23 April 2012

Michel Rademaker on expert panel Create32

Create32 is a new and visionary project, established by the Austrian Economic Alliance, which aims at finding answers to crucial questions that will shape Austria’s future in the coming twenty years

Read more

HCSS in the media

18 April 2012

Serviër dreigt Nederlandse dijken op te blazen (NL)

Een Serviër dreigt aanslagen op Nederland te zullen plegen. Hij wil dat 'de Servische helden' Mladic en Karadzic worden vrijgelaten.

Read more

News

17 April 2012

HCSS launches GeoRisQ Monitor

The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) is very pleased to present the HCSS GeoRisQ Monitor. GeoRisQ Monitor provides big picture overviews of trends, risks and opportunities across different fields to decision makers, analysts and everyone taking a vivid interest in the 'state of the world'.

Read more

News

16 April 2012

Mini-symposium Innovatie & Smart Defence (NL)

Het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) organiseert woensdag 16 mei a.s. het mini-symposium Innovatie & Smart Defence.

Read more

News

15 April 2012

'5 over 12': Hoe Nederland toch sterker uit de crisis kan komen. Schrijf je nu in voor het Boekseminar (NL)

Het programma van het seminar staat in het teken van Rob de Wijk zijn nieuwe boek ‘5 over 12’.

Read more