About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

News - Column

Obama kan munt slaan uit Afghanistan, Europese collega’s niet (NL)

11 May 2012

Als het aan de Franse presidentskandidaat François Hollande ligt, gebeurt dat zodra hij beëdigd is. Maar het rommelt ook in andere landen.

Binnen de Navo wordt vooral gedacht aan een exitstrategie waarbij de nadruk ligt op snel weggaan en niet op het bereiken van de doelstellingen waarvoor velen zijn gesneuveld. Daarom dreigt ver vóór eind 2014 een ongecoördineerde terugtrekking.

Dit houdt het gevaar in dat de Afghanen nog niet klaar zijn met de opbouw van leger en politie en dus niet voor hun eigen veiligheid kunnen zorgen. Het gevolg is dat dan ook andere doelstellingen gevaar lopen, zoals het onder controle houden van de taliban en criminele en terroristische groepen als Haqqani, het verminderen van de corruptie en het verstevigen van rechten van vrouwen en minderheden.

Taliban en Haqqani zien dit ongetwijfeld als een kans en zullen de inschatting maken dat Afghanistan uiteindelijk in hun handen valt zonder daar al te veel voor te hoeven doen.

Precies daarom was Obama's geheime trip naar Afghanistan zo belangrijk. Obama verzekerde president Karzai dat de Amerikanen zijn land nog zeker tien jaar met geld en middelen blijven steunen. Maar reeds volgend jaar krijgt de internationale missie slechts twee beperkte doelstellingen: training van Afghaanse veiligheidstroepen en beperkte operaties tegen terroristen en criminelen.

Daardoor gaan de militaire operaties volgens mij steeds meer lijken op datgene waar de Amerikanen momenteel patent op hebben: aanvallen met onbemande vliegtuigjes en special forces op de grond voor het inwinnen van inlichtingen en het uitvoeren van incidentele gevechtsacties. Die aanpak werkt momenteel goed in Pakistan, Jemen en Somalië.

De technologische vooruitgang maakt het mogelijk om terroristische netwerken uit te schakelen zonder de huidige, risicovolle grootschalige inzet van troepen op de grond.

Om die reden kon Obama in Afghanistan melden dat tweederde van de leiders van Al Kaida was uitgeschakeld. Veel leiders van terroristische organisaties weten dat ze gevolgd worden en dat ze worden uitgeschakeld wanneer zij zich blootgeven.

In de periode voordat Bin Laden werd geëlimineerd, werd in kringen van special forces gespeculeerd over de vraag of de overgebleven leiders na zijn dood of gevangenneming bijeen zouden komen of openlijker met elkaar zouden gaan communiceren. Als dat het geval was, zouden ze een makkelijker doelwit worden. Voor zover ik weet gebeurde dat niet. Dit bewees de totale ontwrichting van hun netwerken. Precies om die reden kon Obama in Afghanistan melden dat Al Kaida goeddeels gesloopt is.

Interessant is dat Obama in zijn speech in Afghanistan de Amerikaanse aanwezigheid uitsluitend koppelde aan het feit dat Bin Laden Afghanistan als vrijplaats gebruikte. Omdat dit niet meer het geval is, kon Obama de hele operatie in Afghanistan terecht als een succes etaleren.

De Europeanen die vooral een punt maakten van de opbouw van het land volgens westerse standaarden, kunnen dat niet omdat die doelstelling onhaalbaar bleek. Daarom is Obama wel, en zijn de Europese collega's niet in staat om politieke munt uit tien jaar Afghanistan te slaan.

Trouw

Experts on this news

Director

Rob de Wijk

Rob de Wijk is the founder and non-executive director of HCSS. He studied Contemporary History and International Relations in Groningen, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.

View profile

Related news

Column

13 May 2016

Met Trumps visie op buitenlandbeleid is weinig mis

COLUMN Toen Barack Obama president van de Verenigde Staten werd, wilde hij terecht af van de confrontatiepolitiek en het unilateralisme van zijn voorganger.

Read more

HCSS in the media

8 February 2016

Obama wil oliebelasting invoeren

Obama wil een oliebelasting invoeren van 10 dollar per vat, om zo het gebruik van fossiele brandstof te ontmoedigen. En met de opbrengst duurzame projecten te financieren. Gegeven de timing lijkt het eerder een poging om een signaal af te geven aan zijn opvolger, dan om dit daadwerkelijk door te drukken zegt Sijbren de Jong in gesprek met RTL Z.

Read more

News

18 May 2012

HCSS signs Cooperation Agreement with the Sustainable Society Foundation to further develop the Sustainable Society Index

Recently The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) entered into a cooperative agreement with the Sustainable Society Foundation (SSF) to further develop the Sustainable Society Index (SSI).

Read more

News

16 May 2012

Realities of European Security

"Realities of European Security” is an invite-only seminar organised by the Dutch Senate on the future of the European defence policy

Read more

News

14 May 2012

2012 Security Jam Executive Summary

Just weeks ahead of the NATO summit in Chicago and the G8 summit in Camp David, the Security and Defence Agenda presents an executive summary of the 2012 Security Jam, a unique global brainstorm.

Read more

HCSS in the media

2 May 2012

East Africa: Dutch Anti-Piracy Policy to Set Foot On Somali Soil

East Africa: Dutch Anti-Piracy Policy to Set Foot On Somali Soil
In line with European decisions, the Netherlands will intensify its anti-piracy policy off the Somali coast.

Read more

This article can be found in these programs:

Security

21 October 2016

Russian Hackers Evolve to Serve the Kremlin

20 October 2016

Planetary Security Monitor

18 October 2016

Geopolitieke spanning rond Mosul

Security