About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

News - Column

Onduidelijk of Irak olieproductie kan opvoeren (NL)

10 July 2012

Oliegiganten als BP, het Chinese CNPC, het Russische Lukoil, het Noorse Statoil en Shell verhogen in hoog tempo hun activiteiten in het land. De olieproductie stijgt snel. In juni werd een piek van 2.5 miljoen vaten per dag bereikt. De vraag is echter hoe zeker deze toename van de olieproductie is. Het antwoord op die vraag is cruciaal nu onze olievoorziening wordt aangetast door sancties die wij aan Iran opleggen en door onvoorziene gevolgen van de Arabische opstanden.

In Irak houdt de onveiligheid aan, want in die zelfde junimaand vielen in één week meer dan 150 doden. Maar de bepalende factor voor de stabiliteit van de hele regio is Syrië. Het conflict ontaardt daar in een burgeroorlog. Wat de uitkomst ook is, de kans is groot dat de bestuurlijke elite van de Alawiten, de aan de sjiieten verwante sekte, het onderspit delft en vervangen wordt door soennitische machthebbers die ruim 80 procent van de bevolking vertegenwoordigen. Op dat moment worden de kaarten in de regio opnieuw geschud.

Het hele artikel is hier na te lezen in Energiepodium.

Experts on this news

Director

Rob de Wijk

Rob de Wijk is the founder and non-executive director of HCSS. He studied Contemporary History and International Relations in Groningen, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.

View profile

Related news

Column

13 June 2016

Venezuela failliet door wanbeleid en oliedollar-infuus

Wie wil weten wat de gevolgen van lage olieprijzen zijn, moet naar Venezuela gaan. Inmiddels is de economische situatie daar zo dramatisch geworden dat het Amerikaanse bedrijf Haliburton niet langer zeker is van de kredietwaardigheid van zijn Venezolaanse klanten en daarom zijn activiteiten in dat land afbouwt.

Read more

News

10 September 2012

3rd POLINARES Policy Brief Published on EC Website

POLINARES is an EU-funded research project exploring global challenges in the competition for natural resources and proposing new approaches to collaborative solutions.

Read more

Column

7 September 2012

De discussie over clean tech komt in een ander licht te staan (NL)

Zijn er wel voldoende grondstoffen beschikbaar voor alle ambitieuze vergroeningsplannen?

Read more

News

8 August 2012

Iran kan een gevaar zijn, maar dreigen helpt niet (NL)

In plaats van te dreigen met een luchtaanval, moet het Westen aansturen op een nieuwe strategische relatie met Iran.

Read more

Column

31 July 2012

“Ooit van guar gehoord?”

Ooit van guar gehoord? Tot voor kort ik ook niet. Uit deze bonensoort wordt een goedje gebrouwen dat essentieel is voor het proces van ‘fracking' om schaliegas uit de grond te halen.

Read more

HCSS in the media

18 July 2012

Grondstoffen schaars door geopolitiek (NL)

In zijn nieuwe boek ‘5 over 12’ stelt Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden, dat Europa in de toekomst niet meer zeker is van de import van ‘kritische mineralen’.

Read more

HCSS in the media

10 July 2012

Turks ‘disturbed’ by Israel, Cyprus natural gas ties

Will the recent discovery of substantial gas resources in the Eastern Mediterranean contribute to peace and political reconciliation?

Read more

News

10 July 2012

Natural Gas in the Eastern Mediterranean – Casus Belli or Chance for Regional Cooperation?

Rem Korteweg was a speaker at the conference “Natural Gas in the Eastern Mediterranean – Casus Belli or Chance for Regional Cooperation?” held on July 5 in Tel Aviv.

Read more

HCSS in the media

6 June 2012

Grondstoffen mondiale schaarste te lijf (NL)

De speciale editie van FD outlook gaat over strategieën om met grondstoffen schaarste om te gaan – de onvermijdelijke schaarste die burgers en bedrijven afhankelijk maakt van monopolisten.

Read more