About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

News - Column

Politici blijken in eurocrisis rampzalige crisismanagers (NL)

25 June 2012

Een land dat aan de financiële afgrond staat, heeft slechts een paar opties: het laten kwijtschelden van schuld, de begroting door bezuinigen op orde brengen of de economische groei door devaluatie van de munt op gang brengen. Omdat Griekenland niet kan devalueren, bezuinigt het land zich kapot zolang de schuldeisers geen deel van de schuld willen wegstrepen. Dit, maar ook het alternatief van een Grexit, maken het onwaarschijnlijk dat de Griekse economie vlot aantrekt. Zonder die groei zijn wij Noord-Europeanen ons geld grotendeels kwijt en zakt Griekenland af tot een ontwikkelingsland waar Syriza of de fascistische Gouden Dageraad de macht kunnen grijpen en de noodtoestand afkondigen. Einde democratie. Noordelijke politici, Nederlandse en Duitse voorop, hebben dan door hun harde opstelling een Monster van Frankenstein geschapen.

Zo langzamerhand beginnen echter de grootste eurosceptici te begrijpen dat de ondergang van de euro niet in hun belang is en dat de oplossing in meer Europese samenwerking ligt. In de recente doorrekening van het Lente-akkoord stelt het Centraal Planbureau (CPB) dat als de eurocrisis escaleert er sprake zal zijn van een diepe recessie. Ook geeft het CPB aan wat er moet gebeuren: sterker toezicht op het begrotingsbeleid van de lidstaten, een bankenunie met overdracht van bevoegdheden aan Brussel en bijvoorbeeld een Europees depositogarantiestelsel. Dat zijn inderdaad stappen naar meer Europa. Niet uit eurofiel gedrag en streven naar 'n Europese superstaat, maar met welbegrepen belang.

Ik heb nooit een euroscepticus gesproken die zich geen zorgen maakte over spaargeld, baan en pensioen. En ik heb ook nooit een euroscepticus gesproken die zich verzet tegen meer begrotingsdiscipline in de zuidelijke landen als dat in zijn eigen belang is. Euroscepsis blijkt dan vooral een ondefinieerbare afkeer van een Europese superstaat die er toch niet komt. Dat gevoel is aangewakkerd door nationale politici die te weinig en te laat deden en hun falen maskeerden door het beeld op te roepen dat niet zij, maar Europa schuldig was. Politiek gedraai vergrootte hun ongeloofwaardigheid vervolgens verder. Premier Rutte vertolkt anti-Europese sentimenten en zette zich af tegen bondskanselier Merkel, totdat ze elkaar deze week weer ontmoetten.

Het CPB gaat ervan uit dat politici de crisis oplossen. Zo niet, dan volgt een diepe recessie en valt de bodem onder hun berekeningen weg. Maar politici blijken dus rampzalige crisismanagers. Er moet daarom een mogelijkheid worden gezocht waarbij de crisis deels buiten de gevestigde politiek wordt opgelost. Dit maakt het idee van de Griekse premier Samaras interessant om een groep technocraten zonder (veel) partijbinding binnen zijn kabinet de crisis op te laten lossen. Als politici, die korte termijn electoraal gewin belangrijker vinden dan het redden van de natie, zo even buiten boord kunnen blijven, versterkt dat uiteindelijk ook de Griekse democratie.

Trouw

Experts on this news

Director

Rob de Wijk

Rob de Wijk is the founder and non-executive director of HCSS. He studied Contemporary History and International Relations in Groningen, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.

View profile

Related news

Column

24 September 2012

De tijd is rijp voor een breed debat over het Europa van Barroso

Een overwinning voor Europa. De internationale pers was unaniem in zijn oordeel over de uitspraak van het Duitse constitutionele hof om de Duitse bijdrage aan het permanente noodfonds goed te keuren en over het besluit van de ECB om ongelimiteerd staatsobligaties van probleemlanden op te kopen.

Read more

Column

13 September 2012

Surprises at the Dutch parliamentary elections

The Netherlands has re-established itself firmly in the center of European and euro politics. The victory of government party VVD and the spectacular return of the social democratic Labour Party PvdA have resulted in a political shift towards the middle ground. Anti-European parties on the radical left and right performed less well than expected or suffered losses.

Read more

HCSS in the media

20 July 2012

5 over 12: Een politieke crisis en mondiale uitdagingen (NL)

De crux van de huidige ontwikkeling is dat de uit Amerika overgewaaide bankencrisis in Europa omsloeg in een schuldencrisis van landen.

Read more

Column

18 July 2012

Bezuinigen op hulp, cultuur en defensie is paard achter de wagen (NL)

Er bestaat een onbedwingbare neiging begrotingsposten als uitgaven te beschouwen in plaats van als investeringen. Soms schieten politici zich daarmee in de eigen voet.

Read more

HCSS in the media

29 June 2012

‘Gouden driehoek’ zorgt voor innovatie en export

Het is belangrijk dat de krijgsmacht zich snel aan kan passen aan veranderende taken en omstandigheden. Innovatie is dan cruciaal.

Read more

HCSS in the media

29 June 2012

Hofstad wil hét veiligheidscentrum zijn (NL)

Den Haag en omstreken wordt dé regio voor nationale veiligheid. Zoals Eindhoven met Philips en de Technische Universiteit dat in Nederland is voor hightech, zo wordt Den Haag dat op veiligheidsgebied.

Read more

HCSS in the media

29 June 2012

Turkije uit ferme taal tegen Syrië (NL)

Rob de Wijk over Syrië bij Radio 1

Read more

Column

21 June 2012

Wilders en Roemer zijn Asterix en Obelix maar dan zonder toverdrank (NL)

Zo'n 2000 jaar geleden was heel Gallië bezet door soldaten van Caesar, de Romeinse veldheer. Héél Gallië? Nee, een kleine nederzetting bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van de Romeinen in de omringende legerplaatsen bepaald niet gemakkelijk.

Read more

News

6 June 2012

Wat als.......chocola op de bon gaat en brood 60 euro kost? (NL)

Wat is er aan de hand? Waarom dringt het niet door tot de overheid en veel bedrijven? Waar gaat het vooral knellen: water, vlees, cacao, graan?

Read more

This article can be found in these programs:

Global Trends

13 October 2016

Bureau buitenland: botsing met Rusland

11 October 2016

OPEC-akkoord historisch, maar niet onverwacht

11 October 2016

Eigen gang gaan, kan niet straffeloos

Global Trends