About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

News - HCSS in the media

Promovendus: “Nederland moet investeren in energieopslag”

15 October 2013

De Nederlandse overheid en bedrijven moeten meer gaan investeren in slimme energienetten en slimme batterijen. Hiermee kunnen ook ‘Duitse problemen’ op weg naar 16 procent duurzame energie in 2023 voorkomen worden.

Dit zegt Stefan Nykamp in zijn promotieonderzoek ‘Integrating Renewables in Distribution Grids Storage, regulation and the interaction of different stakeholders in future grids’ aan de Universiteit Twente.

‘Duitse problemen’

Volgens Nykamp. die ook werkzaam is bij de grootste Duitse netbeheerder Westnetz (RWE), kan met nieuwe opslagcapaciteit voor duurzame energie de dreigende instabiliteit, veroorzaakt door productiepieken uit zonne – en windenergie, van het elektriciteitsnet voorkomen worden. In Duitsland moeten windmolens stilgelegd worden en wordt (bijna) gratis groene stroom in buurlanden ‘gedumpt’ vanwege overbelasting van het elektriciteitsnet.

Investeer in lokale energieopslag

Nykamp pleit voor meer investeringen vanuit de overheid en betrokken energiebedrijven in een stabiel elektriciteitsnet. Dat betekent o.a. het installeren van (grote) batterijen bij bedrijven en huishoudens moet gaan faciliteren. De lokale opslag van batterijen zijn daarbij het meest efficiënt. Het alternatief: het huidige netwerk uitbreiden met dikke nieuwe kabels is duur en strijdig met het Energieakkoord, aldus Nykamp. Met die oplossing moeten verouderde kolencentrales namelijk standby blijven staan.

Slimme energienetten

Lokale opslag van batterijen heeft een aantal voordelen. Op wind- en zonrijke dagen kan een surplus aan energie tijdelijk worden opgeslagen in batterijen in de buurt van de windmolens en zonnecellen. De energie kan dan lokaal verbruikt worden in de nachten of dagen erna (of worden aangeleverd op het hoofdnet) als er wolkenvelden zijn en de wind is gaan liggen. Het is een flexibelere oplossing dan investeren in het huidige netwerk. Nykamp: “Ik ben ervan overtuigd dat opslag in ‘smart grids’ de beste oplossing is voor Duitsland en voor Nederland. Maar als we niet op tijd investeren, krijgen we echt grote problemen”.

Bron: Universiteit Twente

Energieoverheid.nl

Experts on this news

Director

Rob de Wijk

Rob de Wijk is the founder and non-executive director of HCSS. He studied Contemporary History and International Relations in Groningen, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.

View profile

Related news

Column

18 October 2013

Mishandeling diplomaat kan opmaat van oplossing zijn

Het vervelende van een opgeheven vingertje is dat je zelf het goede voorbeeld moet geven. Dat wil helaas steeds minder goed lukken.

Read more

HCSS in the media

14 October 2013

Ondernemers lanceren schaduwkabinet

Nederland heeft vanaf dit weekend een heus schaduwkabinet. Drijvende kracht is ex-MKB Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel die een ploeg van veertien ondernemers en entrepreneurs heeft samengesteld die een toekomstvisie op Nederland presenteren.

Read more

Column

11 October 2013

Strijd tegen terrorisme gaat nieuwe fase in

In Libië pakten de Amerikanen het Al-Kaida-kopstuk Al-Libi op. In Somalië mislukte een Amerikaanse poging om Al-Shabaab-leider Ikrimah op te pakken. Deze twee operaties maakten duidelijk dat zich in de strijd tegen het internationale terrorisme een stille revolutie voltrekt.

Read more

Column

4 October 2013

Nederland wordt een onbeduidend landje, en dat kost ons geld

Dat Nederland naar binnen gericht raakt is een feit. Maar wat de relatie tussen dit feit, economische groei en veiligheid is, is minder duidelijk. Zo stelde PVV-kamerlid De Roon deze week de terechte vraag of het uitmaakt of Nederland wel of niet deelneemt aan militaire missies.

Read more

This article can be found in these programs:

Resources

26 October 2016

The Kremlin’s money problems

25 October 2016

Turkish Stream deal signed - but obstacles remain

20 October 2016

Planetary Security Monitor

Resources