About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

News - HCSS in the media

'Russisch plan technisch moeilijk, wel een vondst'

10 September 2013

Het Russische plan om de chemische wapens van het regime Assad in Syrië onder toezicht te stellen is een vondst maar in de praktijk wellicht moeilijker uitvoerbaar. Dat stelt Rob de Wijk van het Centrum voor Strategische Studies.

Grote probleem met de chemische wapens van het regime Assad is dat niet altijd meer bekend is waar ze opgeslagen liggen. 'De wapens zijn ongetwijfeld verplaatst, om ze te verbergen of om ze uit handen van de oppositie te houden.', aldus Rob de Wijk.

Bovendien is het volgens Rob de Wijk maar de vraag of de oppositie niet toch ook chemische wapens in handen heeft. 'Die suggestie is ook al eens in de VN gewekt, zelfs dat de rebellen de wapens in maart hebben gebruikt. Ze hebben natuurlijk een goed motief om dergelijke wapens te gebruiken want dan kunnen ze Assad weer beschuldigen. Toezicht en controle op chemische wapenvoorraden wordt dus moeilijk uitvoerbaar omdat we nu niet weten wie ze allemaal heeft en waar.'

RTL Nieuws

Zie ook dit artikel uit de Volkskrant

Nu.nl

Experts on this news

Director

Rob de Wijk

Rob de Wijk is the founder and non-executive director of HCSS. He studied Contemporary History and International Relations in Groningen, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.

View profile

Related news

Column

13 September 2013

Nederlandse krijgsmacht heeft grote opdracht over de grens

Naast defensiedeskundigen, oud-ministers en een generaal die de noodklok over defensie luidden, pleitten afgelopen weekeinde in Letter&Geest jonge liberalen voor een kleinere krijgsmacht. Er is een nieuwe bescheiden defensiestrategie nodig met eenvoudige doelen en weinig middelen, vinden ze.

Read more

HCSS in the media

11 September 2013

Experts waarschuwen voor 'vleugellam' maken AIVD

De aangekondigde bezuinigingen op de AIVD kunnen de inlichtingen organisatie 'vleugellam' maken. Daarvoor waarschuwen experts woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Read more

Column

4 September 2013

Door militaire interventie zal de strijd in Syrië escaleren

Militaire actie tegen Syrië stort de wereld in een ongewis avontuur. Natuurlijk is de inzet van chemische wapens onaanvaardbaar. Het gebruik van deze massavernietigingswapens tegen burgers is in strijd met het Genocideverdrag en het Chemische Wapensverdrag. Bovendien roept het VN-beginsel van de responsibility to protect (R2P) de internationale gemeenschap op burgers te beschermen die uitgeroeid dreigen te worden.

Read more

HCSS in the media

28 August 2013

'Ingrijpen in Syrië mogelijk al binnen enkele dagen'

De Verenigde Staten hebben vier torpedobootjagers in de Middellandse Zee die doelen in Syrië kunnen bestoken. Groot-Brittannië werkt aan plannen voor militair ingrijpen in Syrië vanwege het gebruik van gifgas.

Read more

HCSS in the media

27 August 2013

Gifgasaanval: ‘Het is politiek Russische roulette in Syrië’

De internationale gemeenschap zit in een spagaat. Bij militair ingrijpen in Syrië is het gevaar groot dat het conflict overslaat naar andere landen in de regio. Maar het gebruik van chemische wapens kan niet zonder gevolgen blijven.

Read more

This article can be found in these programs:

Global Trends

13 October 2016

Bureau buitenland: botsing met Rusland

11 October 2016

OPEC-akkoord historisch, maar niet onverwacht

11 October 2016

Eigen gang gaan, kan niet straffeloos

Global Trends