Het huidige debat over schaliegas bezie ik met enige verwondering. De publieke reacties op mogelijke proefboringen zijn overwegend negatief."/>
About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

News - Column

“Schaliegasdebat moet terug naar de basis”

24 September 2013

"We hoeven afweging over schaliegas pas over tien jaar te maken"
Het huidige debat over schaliegas bezie ik met enige verwondering. De publieke reacties op mogelijke proefboringen zijn overwegend negatief. Vooral de groep rond Boxtel manifesteert zich. In een democratie hoort dat ook zo. Voor mij is echter de grote vraag hoe we het voor elkaar krijgen dat die discussie over feiten gaat in plaats van over beelden. De beelden van aardbevingen, brandend kraanwater en verontreinigd grondwater zijn zo sterk dat angst het debat domineert.

Lees de hele column op Energiepodium.nl

Lees ook het opiniestuk op Energieoverheid.nl

Experts on this news

Director

Rob de Wijk

Rob de Wijk is the founder and non-executive director of HCSS. He studied Contemporary History and International Relations in Groningen, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.

View profile

Related news

Column

23 November 2015

Debat zonder plek voor feiten leidt tot stagnatie economie

Ik heb mij op deze plek meerdere malen uitgelaten over de impact die de schalierevolutie heeft. Die impact is er onmiskenbaar.

Read more

HCSS in the media

17 March 2014

Trouble brewing in Europe’s backyard

Changes shaping global energy markets are fueling geopolitical tensions, and heightening the risk of instability within oil and gas exporting countries around Europe. In an opinion piece for European Geostrategy, Sijbren de Jong, Willem Auping, Marjolein de Ridder and Joris van Esch call for a more prominent role for the armed forces on the issue of energy security based on the insights from two recent HCSS reports on the economic security of The Netherlands and the Geopolitical Implications of the US’ Shale Gas Revolution.

Read more

News

11 February 2014

Report: The Geopolitics of Shale Gas

The US’ shale gas revolution could in the long term destabilize traditional oil- and gas exporters in the European Union (EU) neighborhood: A combination of substitution effects and greater energy efficiency, could put pressure on the price of oil, leading to fiscal difficulties in traditional hydrocarbon exporting countries.

Read more

HCSS in the media

3 October 2013

'Nederland verliest invloed door bezuiniging Defensie'

Door de bezuinigingen op de krijgsmacht zal Nederland internationaal aan invloed verliezen. Dat zeiden oud-generaal Dick Berlijn en veiligheidsexpert Rob de Wijk woensdag bij een hoorzitting over de defensiebezuinigingen in de Tweede Kamer.

Read more

Column

2 October 2013

Mensen hebben perspectief nodig om solidair te zijn

Ik moest het idee van de participatiesamenleving even op mij laten inwerken. Participatie duidt toch op solidariteit? En solidariteit is toch een voorwaarde om voor elkaar te zorgen? Mensen moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leefomgeving, heette het in de Troonrede. De vraag is of mensen dat gaan doen.

Read more

HCSS in the media

26 September 2013

F16's zonder piloot

Voor het eerst heeft een F-16-gevechtstoestel een onbemande vlucht gemaakt. Luchtvaartfabrikant Boeing heeft het vliegtuig dusdanig aangepast dat hij als een drone op afstand bestuurd kan worden.

Read more

HCSS in the media

27 August 2013

Rob de Wijk bij BNR over winning grondstoffen

Ons land mist de aansluiting met de rest van de wereld als we de winning van grondstoffen als schaliegas nog langer blijven uitstellen. Dat stelt Rob de Wijk in het nieuwe boek Resources for our Future.

Read more

News

27 August 2013

TNO en HCSS nemen voortouw in visie, kennis en innovatie schaarse grondstoffen

De beschikbaarheid van kritische grondstoffen komt onder druk te staan. Overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen hebben behoefte aan een gedegen visie en betrouwbare informatie om zich hierop voor te bereiden.

Read more

HCSS in the media

23 August 2013

'Winning schaliegas veilig in Nederland'

Er kan in Nederland begonnen worden met boren naar schaliegas. De winning kan op een veilige manier. Dat staat in een geheim advies aan het kabinet, meldt RTL Nieuws.

Read more