About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

News - Column

Strijd tegen terrorisme gaat nieuwe fase in

11 October 2013

In Libië pakten de Amerikanen het Al-Kaida-kopstuk Al-Libi op. In Somalië mislukte een Amerikaanse poging om Al-Shabaab-leider Ikrimah op te pakken. Deze twee operaties maakten duidelijk dat zich in de strijd tegen het internationale terrorisme een stille revolutie voltrekt.

Kleinschalige, geheime operaties worden steeds nadrukkelijker de norm. De grootschalige, brede strijd tegen het extremisme door het ontwikkelen van een land om de voedingsbodem ervan weg te nemen en gerichte militaire actie tegen de terroristen zelf, lijkt tot het verleden te gaan behoren.

De teleurstellend verlopen operaties in Afghanistan en Irak zijn daar debet aan. Westerse landen kunnen de complexe, grootschalige stabilisatie en reconstructie van een land niet aan. Te weinig geld, te weinig militairen, te weinig ambitie en daardoor te weinig draagvlak voor de langdurige betrokkenheid van bevolking en politiek.

Dat verklaart tevens waarom ondanks alle inspanningen van de afgelopen jaren, de dreiging van het moslimextremisme niet is verdwenen. In tegendeel. Extremisten nestelen zich in nieuwe conflicthaarden en intensiveren de strijd.
Strijders van de strijdgroep Islamitische Staat van Irak en Syrië veroverden het Syrische Azaz, waardoor Al-Kaida’s gebied aan de Navo kwam te grenzen. Extremisten zijn medeverantwoordelijk voor de vele bootvluchtelingen uit Syrië, Somalië, Eritrea, Egypte, Libië en Tunesië waar het leven voor grote groepen burgers een hel is geworden. Met dank aan falend bestuur en de Arabische ‘Lente’. Alleen al op Lampedusa kwamen dit jaar ruim 22.000 vluchtelingen aan.

Mali lijkt de goede kant op te gaan. Maar de overwinning op de extremisten die de Franse president Hollande vorige maand afkondigde deed mij sterk denken aan President Bush’ fameuze ‘mission accomplished’ van mei 2013 over de oorlog in Irak. Na de Franse interventie in Mali weken de extremisten uit naar andere delen van Sahel en Sahara. Bovendien bleken separatistische Toeareg niet bereid tot een akkoord met Ibrahim Keita, de nieuwe president van het land.

Zorgwekkend is dat de extremistische dreiging door deze ontwikkelingen is toegenomen en dichterbij komt. Nederlandse djihadisten ruiken de overwinning en melden zich voor de strijd in Syrië. De aanhoudende instabiliteit in de Sahel schaadt volgens de EU de Europese grondstoffen en energiebelangen in de regio, die steeds meer een vrijplaats wordt voor drugscriminelen die zich op Europa richten.

De moeilijkheid om gebieden onder controle te krijgen heeft ertoe geleid dat vredesoperaties steeds meer een zaak van de regio zelf worden. In Mali zijn vredestroepen uit de omringende landen actief. Kleinschalige, maar cruciale en moeilijke klussen, zoals het trainen en opleiden van lokale militairen en het inlichtingenwerk worden door veel beter geoefende en geëquipeerde westerse troepen en inlichtingendiensten uitgevoerd. Met drones en westerse special forces worden extremisten zelf aangepakt.

De keerzijde van de revolutie is dat het wegnemen van de voedingsbodem van het extremisme steeds minder prioriteit krijgt. Interventies, zoals die van de Amerikanen, zijn gericht op het indammen van de dreiging. Het vermindert de dreiging voor het Westen, maar voor de lokale bevolking blijft het leven in die gebieden een hel.

Trouw

Experts on this news

Director

Rob de Wijk

Rob de Wijk is the founder and non-executive director of HCSS. He studied Contemporary History and International Relations in Groningen, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.

View profile

Related news

HCSS in the media

10 August 2016

File aan Europese grenzen is terug

Als gevolg van de recente intensivering van de grenscontroles groeien de files aan de Europese binnengrenzen. Rond Duitsland en Oostenrijk wordt uitvoerig gecontroleerd op vluchtelingen, terwijl men in Frankrijk maatregelen heeft getroffen in reactie op toegenomen terroristische dreiging na de reeks aanslagen in onder meer Parijs, Magnanville en Nice.

Read more

HCSS in the media

15 October 2013

Promovendus: “Nederland moet investeren in energieopslag”

De Nederlandse overheid en bedrijven moeten meer gaan investeren in slimme energienetten en slimme batterijen. Hiermee kunnen ook ‘Duitse problemen’ op weg naar 16 procent duurzame energie in 2023 voorkomen worden.

Read more

HCSS in the media

14 October 2013

Ondernemers lanceren schaduwkabinet

Nederland heeft vanaf dit weekend een heus schaduwkabinet. Drijvende kracht is ex-MKB Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel die een ploeg van veertien ondernemers en entrepreneurs heeft samengesteld die een toekomstvisie op Nederland presenteren.

Read more

Column

4 October 2013

Nederland wordt een onbeduidend landje, en dat kost ons geld

Dat Nederland naar binnen gericht raakt is een feit. Maar wat de relatie tussen dit feit, economische groei en veiligheid is, is minder duidelijk. Zo stelde PVV-kamerlid De Roon deze week de terechte vraag of het uitmaakt of Nederland wel of niet deelneemt aan militaire missies.

Read more

HCSS in the media

4 October 2013

Amerikaanse olieproductie streeft Rusland voorbij. Wat betekent dit voor de wereld?

Niet Rusland en Saoedi Arabië zijn de oliestaten van het moment, Amerika streeft ze uiteindelijk allemaal voorbij. Wat betekent dit voor ons en de machtsverhoudingen in de wereld?

Read more

News

3 October 2013

Werkgevers en politici zoeken oplossingen voor afnemende concurrentiekracht en toegang tot (human) capital in Nederland.

Zo’n honderd hoge functionarissen uit de politiek en het internationale bedrijfsleven praten vrijdag 4 oktober in Den Haag over de concurrentiekracht van Nederland. Vertegenwoordigd zijn de ‘internationale’ steden: Den Haag, Delft, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht, Arnhem en Maastricht.

Read more

This article can be found in these programs:

Security

26 October 2016

The Kremlin’s money problems

25 October 2016

Turkish Stream deal signed - but obstacles remain

21 October 2016

Russian Hackers Evolve to Serve the Kremlin

Security