About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

News - News

Werkgevers en politici zoeken oplossingen voor afnemende concurrentiekracht en toegang tot (human) capital in Nederland.

3 October 2013

Zo’n honderd hoge functionarissen uit de politiek en het internationale bedrijfsleven praten vrijdag 4 oktober in Den Haag over de concurrentiekracht van Nederland. Vertegenwoordigd zijn de ‘internationale’ steden: Den Haag, Delft, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht, Arnhem en Maastricht.

Initiator van de bijeenkomst is het International Community Platform (ICP), een werkgeversplatform voor zowel commerciële hoofdkantoren als de intergouvernementele organisaties (EU en VN) . Zij delen tenminste één gemeenschappelijke uitdaging: toegang tot (internationaal) talent als voorwaarde voor continuïteit en groei.

“De concurrentiekracht van Nederland staat onder druk. Ons land is hard uit de Top 5 gevallen. Toegang tot (buitenlands) talent wint terrein op fiscaliteit en politieke stabiliteit als vestigingsplaats criterium. Een aantrekkelijk woon- en werkklimaat is voor veel deze ‘internationals’ een beslissende factor. “ zegt ICP Voorzitter Alexander van Noort.

Lees het persbericht, hier rechts te downloaden.

Experts on this news

Director

Rob de Wijk

Rob de Wijk is the founder and non-executive director of HCSS. He studied Contemporary History and International Relations in Groningen, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.

View profile

Related news

HCSS in the media

1 November 2013

Garantstellingen 'slimme' Wouter Bos gingen Kamerleden boven de pet

De overheid zal zo'n 400 miljoen euro verdienen met de deal over de verkoop van de hypotheek portefeuille van ING. Wouter Bos nam destijds weloverwogen risico's met zijn garantstelling van de banken, en daar plukt de overheid nu de vruchten van, zegt financieel-economisch journalist Roel Janssen tegen BNR.

Read more

Column

1 November 2013

Laaghangend fruit moet je plukken

Belastingen zijn het hart van onze democratie. We kiezen politici die ons belastinggeld voor het algemeen belang uitgeven. Als ze verkeerde keuzes maken, stemmen we ze weg. En als de belastingdruk te hoog wordt, ontstaat ontwijkgedrag. Volgens het CPB wordt een toptarief van 49 procent nog als redelijk ervaren. Hogere belastingdruk, het stokpaardje van links Nederland, leidt door dat ontwijkgedrag zelfs tot minder belastingopbrengsten.

Read more

Column

11 October 2013

Strijd tegen terrorisme gaat nieuwe fase in

In Libië pakten de Amerikanen het Al-Kaida-kopstuk Al-Libi op. In Somalië mislukte een Amerikaanse poging om Al-Shabaab-leider Ikrimah op te pakken. Deze twee operaties maakten duidelijk dat zich in de strijd tegen het internationale terrorisme een stille revolutie voltrekt.

Read more

Column

4 October 2013

Nederland wordt een onbeduidend landje, en dat kost ons geld

Dat Nederland naar binnen gericht raakt is een feit. Maar wat de relatie tussen dit feit, economische groei en veiligheid is, is minder duidelijk. Zo stelde PVV-kamerlid De Roon deze week de terechte vraag of het uitmaakt of Nederland wel of niet deelneemt aan militaire missies.

Read more

HCSS in the media

4 October 2013

Endgame: The end of the debt super cycle,and how it changes everything

For the policy journal Europe's World Rob de Wijk wrote a book review on 'Endgame' by John Mauldin and Jonathan Tepper

Read more

News

3 October 2013

Tweeëntwintig veiligheidsprojecten dingen mee naar co-financiering

Een spannende tijd breekt aan voor tweeëntwintig consortia die meedingen naar cofinanciering uit het HSD Stimuleringsfonds. Hun inzendingen variëren van nieuwe forensische technologie tot veiligheidstoepassingen met gebruik van big data en serious games.

Read more

Downloads:

Download news PDF

This article can be found in these programs:

Global Trends

13 October 2016

Bureau buitenland: botsing met Rusland

11 October 2016

OPEC-akkoord historisch, maar niet onverwacht

11 October 2016

Eigen gang gaan, kan niet straffeloos

Global Trends