About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

News - Column

Wie durft? Innovatiesamenwerking tussen Nederland en China

10 July 2013

China is in opkomst, ook op het gebied van onderzoek en innovatie. “Made in China” moet plaats maken voor “Designed in China” en “Invented in China”. In 2020 wil het land behoren tot de top 5 van de kenniseconomieën in de wereld.

Jaarlijks studeren er meer dan 350.000 Chinese ingenieurs af en zo’n veertig universiteiten zijn aangewezen om tot de wereldtop te gaan behoren. ‘En als China dat wil, dan zal dat ook wel gebeuren’, is de inschatting van Nederlandse wetenschappers.

Angst
Alle reden voor Nederland om intensief samen te werken met China, zou je denken. Toch is er schroom. In Nederland heerst angst dat ‘onze’ kennis vertrekt naar China, angst voor de schaal van China en voor veranderde verhoudingen in de wereld als gevolg van de opkomst van dat grote land.

Op de achtergrond speelt mee dat veel Europese bedrijven moeite hebben voet aan de grond te krijgen in China. Zij klagen over het gebrek aan een “level playing field”(‘Chinese bedrijven worden voorgetrokken’). Bovendien is de bescherming van intellectueel eigendom in China ver onder de maat. Chinezen zien een andere
werkelijkheid: juist de EU is protectionistisch. ‘Kijk maar naar de zonnepanelen’.

Toekomst
Toch is niet iedereen bang. De Nederlandse elektronica gigant Philips deelt juist veel kennis met China. Directeur Lighting R&D in Shanghai Piet Derks: ‘Als je bang bent om kennis kwijt te raken, moet je niet naar China gaan.’ Philips gaat er vanuit dat de toekomst van het bedrijf voor een groot deel in China ligt en investeert er dus. Het R&D centrum in Shanghai is onlangs uitgebreid tot 1000 werknemers. De moderne, Silicon Valley-achtige campus – ontworpen door Chinezen - moet ervoor zorgen dat die nieuwe werknemers ook bij het bedrijf blijven.

Piet Derks is er van overtuigd dat China binnen 20 jaar het innovatiecentrum van de wereld is. Die inschatting voedt in Nederland natuurlijk meteen weer de angst dat de innovatie investeringen van Nederlandse grote bedrijven naar China gaan, in plaats van naar de universiteiten van Delft, Wageningen of Eindhoven.

Scheppen of perfectioneren?
‘Als je bang bent om kennis te delen, dan weet ook niemand dat je die kennis hebt,’ is een les van een Nederlandse ondernemer. Definieer dan ook wat innovatie nu eigenlijk is, want daarover bestaat verschil van inzicht. Nederlanders denken bij innovatie aan origineel scheppend werk. Chinezen zoeken het meer in het perfectioneren van een kopie. Dat biedt mogelijkheden voor samenwerken, want voor origineel scheppen blijft altijd ruimte.

Wie durft?

Experts on this news

Subject Matter Expert

Ardi Bouwers

Ardi Bouwers is a Sinologist and director of the consultancy China Circle, specialized in intercultural communication and media. She is the author of a book about communication between Chinese and Dutch people Cirkels en rechte lijnen (2016, in Dutch).

View profile

Related news

Column

28 May 2013

China lonkt naar vrijhandelsstatus

Het eerste Europese land dat de nieuwe Chinese premier Li Keqiang bezocht was Zwitserland. Zwitserland? In een ingezonden brief in de Neue Zürcher Zeitung legt Li uit dat dat beslist geen toeval is, maar een symbolische keuze

Read more

Column

8 May 2013

China is ook een ontwikkelingsland

China heeft meerdere gezichten. Megasteden als Beijing, Shanghai en Chengdu bruisen van economische, culturele en sociale activiteit. Met indrukwekkende skylines, geavanceerd openbaar vervoer, schitterende musea en volle Starbucks cafés.

Read more

Column

22 April 2013

Crisis en communicatie in China

De aardbeving in Sichuan laat diepe sporen na. Honderden doden, duizenden gewonden, tienduizenden daklozen. In totaal is anderhalf miljoen mensen slachtoffer van de aardbeving. Naast de grote fysieke schade heeft de beving ook impact op iets heel anders: een crisis is bij uitstek het moment voor een regering om vertrouwen van de bevolking te winnen, of te verliezen.

Read more

This article can be found in these programs:

Global Trends

13 October 2016

Bureau buitenland: botsing met Rusland

11 October 2016

OPEC-akkoord historisch, maar niet onverwacht

11 October 2016

Eigen gang gaan, kan niet straffeloos

Global Trends