About News Products & services Clients & partners Jobs Contact Experts

Report

Vergrijzing: Onzekerheden en Oplossingen

9 August 2012

Uit onderzoek dat is uitgevoerd door het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) en TNO blijkt dat een combinatie van maatregelen nodig is om onhoudbare situaties te voorkomen.

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het programma Strategy & Change van TNO en het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS), in nauwe samenwerking met de Technische Universiteit Delft. De studie is een kwantitatieve analyse van de gevolgen die diverse combinaties van onzekere ontwikkelingen kunnen hebben op de betaalbaarheid van de Nederlandse verzorgingsstaat. Het bouwt zo voort op de Strategy & Change studie Het succes van de vergrijzing.

De studie Het succes van de vergrijzing identificeert diverse beleidsopties. Van een aantal van deze opties is in deze studie de gevolgen doorgerekend voor de verschillende toekomsten die ontstaan als gevolg van combinaties van onzekere ontwikkelingen. Voor deze berekeningen is een vernieuwende onderzoeksmethode gebruikt die momenteel onder ontwikkeling is op de TU Delft.

Experts on this report

Deputy Director, Market and Operations

Michel Rademaker

Michel Rademaker is a senior policy analyst and deputy director of HCSS. He has a degree in Transport and Logistics, obtained at the University of Tilburg.

View profile

Team leader for Economy and Society

Govert Gijsbers

Govert Gijsbers studied at the Free University in Amsterdam and obtained his PhD at Erasmus University Rotterdam in 2009.

Strategic Analyst

Willem Auping

Willem Auping is a strategic analyst at HCSS and external PhD candidate at Delft University of Technology (TU Delft). He holds a master’s degree (MSc) from the TU Delft faculty Technology, Policy, and Management, with a specialization in modeling, simulation, and gaming. Next to his work,