Podcast

De Strateeg: "Verpest China de Amerikaans-Europese vriendschap?"

September 21st 2020 - 09:40

China krijgt steeds meer zelfvertrouwen en rolt in toenemende mate met de spierballen. Het nationalisme binnen het land neemt toe. Dat zorgt ervoor dat Amerika en Europa al lang niet meer de twee grootmachten zijn waar iedereen als eerste rekening mee houdt. Het heeft ook gevolgen voor de trans-Atlantische relatie die Europa heeft met de Amerikanen. De band is er de laatste jaren bepaald niet sterker op geworden.

China heeft er alle belang bij om Europa en Amerika nog verder uit elkaar te spelen en doet daar ook pogingen toe. Moet Europa dat proberen te voorkomen, of het misschien gewoon accepteren en een totaal eigen Europese koers gaan varen, meer onafhankelijk van de VS?

Dat bespreekt Paul van Liempt in deze aflevering van De Strateeg. Te gast zijn Sense Hofstede, hij doet promotie-onderzoek naar de invloed van Chinees nationalisme op de internationale betrekkingen, en Paul van Hooft, senior strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Luister de aflevering hier op de website van BNR Nieuwsradio

Te gast:

  • Sense Hofstede, Comparative Asian Studies PhD Candidate aan National University Singapore
  • Paul van Hooft, Senior Strategisch Analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies

Over deze podcast:

De Strateeg verschijnt eens in de twee weken. Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen.

Host: Paul van Liempt

Redactie: Diederik de Groot

Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar diederik.de.groot@bnr.nl.

Paul van Hooft is Senior Strategic Analyst at HCSS and the Co-Chair of The Initiative on the Future of Transatlantic Relations. Previously he was a 2019-2020 strategy fellow at the Security Studies Program (SSP) of the Massachusetts Institute of Technology (MIT), and a 2018-2019 Stanton Nuclear Security Fellow at SSP. His work focuses on: the origins and logic of American grand strategy; European grand strategy and strategic autonomy; transatlantic relations; alliances; and (extended) nuclear deterrence.