HCSS in the media

Even paniek, maar er is voorlopig nog olie genoeg: Vier vragen over de gevolgen van de aanval

September 16th 2019 - 14:00

Wat gaat de economie merken van de aanslag op de Saoedische olie-installaties? De olieprijs schoot meteen omhoog en de ‘grootste beursgang ooit’, die van oliebedrijf Aramco, zou uitgesteld zijn. Wat betekent de aanval op de Saoedische olie-installaties voor de olieprijs op langere termijn, en voor de economie? De Volkskrant sprak met Lucia van Geuns van HCSS. Van Geuns noemt het ‘heel verrassend, en beangstigend’ dat een installatie die zo cruciaal is voor de Saoedische olie-export, zo makkelijk kan worden aangevallen.

Er zijn twee doelen getroffen: het olieveld Khurais, en de olie-installaties van Abqaiq. Het bombardement van Abqaiq is een enorme voltreffer geweest. Abqaiq herbergt de grootste olieverwerkingsinstallaties ter wereld. Hier wordt volgens sommige schattingen 70 procent van de Saoedische olie ontzwaveld alvorens de tankers in te gaan. De schade op zich lijkt niet onoverkomelijk. ‘Het lijkt blikschade’, zegt Van Geuns. ‘Het gaat om stukken pijp en opslagtanks, dat soort dingen. Dat zijn zaken die betrekkelijk snel gerepareerd kunnen worden.’ Hoe snel, dat is niet duidelijk. De Saoedi spraken aanvankelijk van ‘binnen enkele dagen’, maar geven sindsdien bedenkelijk weinig details.

Lees het hele artikel van Gerard Reijn in De Volkskrant

Ook bij BNR gaf Lucia van Geus commentaar op het besluit van het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco om zijn beursgang uit te stellen totdat hun grootste olieraffinaderij is hersteld van de aanslagen van afgelopen weekend. 

Luister de gehele podcast hier terug bij BNR. 

Lucia van Geuns is an experienced energy professional who held research positions at the Netherlands Organisation for Applied Scientific Research (TNO) and the Clingendael International Energy Programme (CIEP) after a career with Royal Dutch Shell (1980- 2002). She has a background in geoscience, petroleum engineering, economics & planning. Her research focuses on international energy market developments, energy transition issues and climate change policies. In her present role, she is a frequent speaker on (international) energy markets for various public and private stakeholders.